Så äckliga är dina kylvaror

Publicerad 2011-07-20

Känner du fukten i luften? Det är rötmånaden som är här och det är extra viktigt att stänga kylskåpet, ställa tillbaka kylvaror snabbt och slänga gammal mat.

Aftonbladet guidar dig i kylskåpet efter de största bakteriebovarna.

– Värst är kött och fisk, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

1. Fisk:

”Fisk håller bara några dagar i kylskåp och är lika känslig för värme som köttfärs. Fisk ska därför hållas så kallt som möjligt och brukas inom bästföredatumet. Lukta och titta på ögon och fjäll. En färsk fisk ser bättre ut än en gammal. Är den glåmig – släng fisken. ”

2. Bröd:

”Förvara bröd i sval eller rumstemperatur, inte i kylskåpet. Bröd blir snarare sämre än bättre i kylskåpet. Tänk på att möglat bröd kan göra dig sjuk. Visst mögel producerar nämligen cancerframkallande gifter. Det kan resultera i en tumör, vid stor mögelkonsumtion.”

2. Ost:

”Ost håller så länge som den inte möglar. När den möglar syns det tydligt, men kan åtgärdas. På en hårdost går det att skära bort mögel, om du gör det med rejäl marginal eftersom mögelhyferna tränger in längre än sporerna. Mjukost ska däremot slängas direkt. Inget kan sparas eftersom mjukost är vattnig. ”

2. Falukorv:

”En torkad korv kan förvaras i rumstemperatur utan några problem. En falukorv däremot ska förvaras kallt i kylskåp. Läs på förpackningen vilken temperatur som är bäst för varje korv och ta alltid hänsyn till bästföredatumet. Falukorv kan hålla i två veckor i ditt kylskåp om den var nyproducerad när du köpte den. Har den legat två veckor i butik är hållbarheten kortare.”

1. Köttfärs:

”Köttfärs förvaras så kallt som möjligt. Öppnad förpackning kan lukta illa från gasen i förpackningen men det försvinner när köttfärsen steks. Var ändå extra försiktigt med köttfärs och använd alla sinnen utom smak. Smaka aldrig på rå köttfärs. Doftar köttfärsen dåligt ett tag efter att förpackningen öppnats så är den dålig.”

1. Kyckling:

”Kyckling håller tio dagar från tillverkningsdatumet och är en mycket känsligare produkt än exempelvis korv. Kyckling är en ganska blöt produkt. Redan vid slakten är det mycket bakterier i kycklingen. Bakterier trivs nämligen bäst i livsmedel som är fuktiga och har tillgång till vatten. Äter du dålig kyckling kan du bli sjuk. Det är väldigt viktig att genomsteka kycklingen.”

3. Frukt:

”Banan förvaras i rumstemperatur inte kylskåp. Om de försämras i 25 graders värme kan du lägga in frukten på ett ställe som är svalare, exempelvis i ett skafferi eller en källare. Tänk på att äpplen utsöndrar etelen som mognar närliggande frukt snabbare.”

2. Mjölk:

”Mjölk klarar sig några dagar i kylskåpet och blir inte farlig ens efter bästföredatumet. Använd dina sinnen. Om den luktar bra är den bra. Som alla varor ska den förvaras kallt. Sätt tillbaka mjölken i kylskåpet direkt och låt den inte stå i solen. Låt kylskåpet gå på högtryck och sänk temperaturen lite mer än vanligt.”

2. Sylt:

”Det kan växa mögelsporer i hemlagad sylt och äppelmos. När sylten börjat mögla är den dålig. Det går inte att ta bort bara en bit sylt ur burken och sedan fortsätta äta. Mögelsvampen kan tränga igenom all sylt.”

2. Gammal matlåda:

”Håll blandade livsmedel särskilt kallt. Extra viktigt, ställ in matlådan i kylskåpet direkt när den har svalnat. En kvarglömd låda i rumstemperatur ska inte värmas upp och ätas. Det bildas giftiga bakterier i lådan om den ligger framme.”

3. Grönsaker:

”Grönsaker förvaras inte för kallt, 10–12 grader är lagom. Titta på grönsakerna för att bedöma om de är bra. Ser de sladdriga ut låt bli. Grönsaker smakar äckligt när de blir risiga, men är inte farliga.”

3. Potatis:

”Det är som grönsaker. Potatis förvaras längst ner i kylskåpet där det är 10–12 grader.”

Har du märkt av
rötmånaden?