Så blir du ett massageproffs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-28

Lär dig knåda din partner i hemmet

Massage är inte bara trevligt och skönt. Det är dessutom en investering för sin hälsa som garanterat gör dig populär hos både partner och kompisar. Massageterapeuten Pauline Hegner ger dig sina bästa knep som gör dig till en massageexpert!

Massageterapeuten Pauline Hegner.

Är du en av dem som gått och drömt om att vara riktigt vass på att massera? Men du är osäker på hur du egentligen ska gå till väga och har inte ett helt gäng massagegrepp i rockärmen. Lugn. Med några enkla grepp och knep kan du bli en mästare på att massera och bidra till att dina nära och kära både håller sig friskare – och får en stunds välbefinnande.

Så orkar du längre

– Felet många gör är att de sitter framför tv:n när de masserar och enbart använder hand och fingerstyrka. Det gör att man är helt slut redan efter någon minut. Det är det vi vill komma ifrån, säger Pauline Hegner, massageterapeut på Axelssons Gymnastiska institut.

Hon fortsätter:

– Handlar det bara om mysberöring är det okej, men vill du ha mer kraft ska du stå upp och använda hela kroppen när du masserar. Börja lite lättare och massera djupare allt eftersom.

Dämpar ångest och smärta

När man blir masserad frigörs substansen oxytocin i kroppen, som även går under namnet ”kroppens lugn och ro-hormon”. Oxytocinet sänker blodtrycket, minskar halten av stresshormoner i kroppen och ökar toleransen för smärta. Men inte nog med det. Oxytocinet har också en ångestdämpande effekt samt stimulerar ägglossning och spermieproduktion.

Kerstin Uvnäs Moberg är professor i fysiologi och har forskat på oxytocinets verkan i kroppen och skriver i sin bok ”Lugn och beröring – oxytocinets läkande verkan i kroppen” om hur hormonet gör dig friskare.

Lindra täningsvärk

– Du kan även lindra ordentlig träningsvärk genom massage, säger Pauline Hegner.

Det är viktigt att ha en ständig kontakt med personen man masserar och inte ”släppa taget”.

– För varje gång man har släppt och rör kroppen igen frigörs nya nervimpulser som motverkar att man kan slappna av och bara ”dåsa”.

Följ ämnen i artikeln