Här är dolda folksjukdomen

Uppdaterad 2022-05-26 | Publicerad 2011-02-17

Kropp & Hälsas reporter testar hur det är att lida av psoriasis

Det kliar, sticker, spänner och river. Det är svårt att få luft och jag rör mig helst inte alls.

Efter några minuter kränger jag lättat av mig ”psoriasisjackan”.

Men så enkelt är det inte för de över 300 000 svenskar som lever med sjukdomen dygnet runt.

Psoriasis kan kallas en av våra svenska folksjukdomar.

Ungefär 2 till 3 procent av befolkningen drabbas och när man väl har fått sjukdomen är den kvar livet ut.

En upplevelse säger mer än tusen ord

Psoriasis påverkar hela kroppen, men framförallt finns den i huden. Den drabbade får kliande röda utslag och fjällande, stramande hud.

För att friska personer bättre ska kunna förstå hur det är att leva med psoriasis, har företaget Janssen tagit fram en särskild jacka klädd med material som kliar och river.

Med jackan får bäraren en förstahandsupplevelse av hur det är att leva med psoriasis.

Upplevelsen är inte skön.

Jackans insida är klädd med ett säckvävsliknande material och något som påminnner om kardborr. Det känns som tusen myror som släpar vassa barr över hela kroppen. Att klia sig hjälper inte.

Det enda som känns lite okej är att stå absolut blixstilla.

Det finns ingen behandling

De som lever med psoriasis står inte blickstilla. De rör sig, tränar, utbildar sig och lever precis som vi andra – och det kan vara vem som helst som drabbas.

Mitt i livet.

Den vanligaste åldern när psoriasis bryter ut är mellan 10 och 30. Varför vissa drabbas och andra inte vet man inte.

– Vi vet inte den fulla orsaken till att människor drabbas av psoriasis. Vi vet att den nedärvs, men vi vet inte varför och hur, förklarar Birgitte Undén hudläkare och medicine doktor vid Veritaskliniken i Upplands Väsby utanför Stockholm.

– Det vanliga är att sjukdomen drar igång av halsfluss, streptokockinfektion i halsen, livskriser eller händelser i livet som ger långvarig stress till exempel dödsfall eller sjukdom i familjen.

Lindring – för stunden

Det finns olika sätt att lindra symptomen, exempelvis med kortisonkrämer eller solning, men det finns inget botemedel mot psoriasis idag.

– Det forskas mycket men ännu vet vi för lite om den här sjukdomen för att vara nära ett botemedel, säger Birgitte Undén.

En sval kräm låter som en dröm, när man som frisk försöker röra sig runt i psoriasisjackan. Efter ett tag har hyn börjat bli rosatonad och det är svårt att fokusera tankarna på något annat än känslan av att in egen hy styr mina rörelser – istället för tvärtom.

Inte bara huden

Psoriasis anses ofta bara vara en hudsjukdom, men det är inte hela sanningen. De drabbade har visat sig ha en ökad risk för många andra sjukdomar också, exempelvis ledbesvär och hjärt-kärlsjukdom.

– Det finns en teori att psoriasis inte bara är en hudsjukdom utan att det är en systemsjukdom som visserligen syns mest i huden men som även påverkar andra delar av kroppen, säger Birgitte Undén.

En av de biverkningar som sjukdomen ger är depression, vilket i sin tur leder till att psoriasispatienter har förhöjd risk för självmord.

– Det finns en ökad risk, och forskarna tror att anledningen till det är något mer än att det bara är jobbigt. Det verkar som att sjukdomen påverkar och orsakar depression, säger Birgitte Undén.

En sak är säker – psoriasis är en mycket plågsam, och dessutom vanlig, sjukdom. Efter några minuter i den kliande, stramande jackan kränger jag av mig den och vevar lättat på armarna.

Och ägnar en tanke åt alla de som inte kan göra på det viset.

Följ ämnen i artikeln