– En uppvispad äggvita kan lindra rodnad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-11

Elizabeth Johansson från Cancerfonden chattade om sol och hudcancer

Liis: Hej, är det sant att om man har en "farlig" fläck så ligger den alltid under huden, dvs den sticker ej upp?

   Elizabeth Johansson: Nej, så kan man inte säga. Alla fläckar som förändrar sig, det vill säga ändrar färg, växer, börjar klia eller blöda bör undersökas.

hanna: Hej! när tar solen som mest?

   Elizabeth Johansson: Du menar när solen är som farligast? Det är mellan 11 och 15. Då bör man vara i skugga eller inomhus.

Irene: Hur skydda barnen?

   Elizabeth Johansson: Barn under ett år bör överhuvudtaget inte vistas i solen. Äldra barn bör vara i skugga eller inomhus mellan kl 11 och 15 och skyddas med kläder, till exempel t-shirt, keps och långa shorts. Där man inte kan skydda huden med kläder bör man smörja barnen med solskyddskräm.

trine: Mina barn blev rödbrända i helgen & nu är jag nervös! Är det farligt om det bara hänt 1 gång?

   Elizabeth Johansson: Man kan inte säga att ett enstaka tillfälle är orsak till hudcancer. Upprepade brännskador ger dock en ökad risk, speciellt om man bränt sig som barn.

Mathias: Jag svettas kopiöst mycket. Om jag smörjer in mig, rinner det bara av i en vitsvettig kladdröra. Finns det solkskydd som är extremt bra mot detta? Andra lotioner? Hur göra?

   Elizabeth Johansson: Det bästa för dig kanske är att skydda med kläder och vara så mycket som möjligt i skugga.

Tessan: Hej! vilket solskyddsfaktor bör man använda när man solar? Jag har jätte lätt för att bli brun, blir sällan röd... vilket solskydd rekommenderar du?

   Elizabeth Johansson: Ja, egentligen ska man inte sola alls. Men när du är i solen så ska du naturligtvis skydda dig med solskyddskräm. Bäst är det fysikaliska skyddet som innehåller zink- och titanoxid. Diskutera gärna med Apotekets personal vilken faktor som passar dig bäst.

Mathias: Ja, men om jag vill sola då? Det vill jag ju! Finns det ingen solkräm som är mer fukttålig?

   Elizabeth Johansson: Nej, inte vad jag vet. Om du vill sola ska du sola sakta före klockan 11 och efter klockan 15. Då kanske du inte svettas lika mycket eftersom solen inte är lika het då.

s: Behöver man oroa sig så länge man inte bränner sig/blir röd?

   Elizabeth Johansson: Oroa sig för hudcancer menar du? Att bli röd är hudens varningssignal att man varit alldeles för länge i solen. Solskyddskrämer skyddar mot rodnaden men inte mot malignt melanom som är den mest aggressiva hudcancerformen.

Pelle23: Tar solen mer och mer nu i Sverige pga ozonlagret och så?

   Elizabeth Johansson: Det finns teorier som säger det. Ozonskiktet kan variera dag för dag.

Janis: ökar sololja risken för cancer?

   Elizabeth Johansson: Nej, inte sololjan i sig men du har tagit bort kroppens varningssignal om att du vistats för länge i solen, det vill säga rodnaden. För mycket av solens UV-strålar kan ge hudcancer.

: Hej Elizabeth,

Jag opererades i april/maj för malignt melanom på ryggen.

Hur ska jag bete mig i solen nu? Jag försöker hålla mig i skuggan men det kan man ju inte göra hela tiden.

Vad har du för råd till mig?

Hälsningar Cecilia

   Elizabeth Johansson: Hej Cecilia! Du bör skydda dig med kläder och förstås hålla dig i skuggan eller inomhus mellan kl 11 och 15. Du kan läsa om hur du bäst skyddar dig på www.cancerfonden.se/solasakta

Chatta!: Allvarligt talat, nog förstår jag att ditt arbete är viktigt, men snacka om att det du svarat människor här ovanför är tråkigt. Du kan väl inte mena att man ska hålla sig inne mellan 11-15 bara för att det är soligt ute? Du måste ha den tråkigaste sommaren i Sverige. Vi andra njuter av livet, för vem vet, det kan lika gärna ta slut imorgon så varför inte leva fullt ut idag. Get out, stay out!

   Elizabeth Johansson: Det är upp till var och en att följa de rekommendationer som finns. Man kan njuta av solen och värmen även om man skyddar sin hud.

anna-sara: Hur märker man att man kan ha fått hudcancer?

   Elizabeth Johansson: Det man bör vara uppmärksam på är födelsemärken som ändrar sig på något sätt, det vill säga ändrar färg eller form, börjar blöda eller klia.

jeanette: är det vanligt att det kliar efter man har solat?

   Elizabeth Johansson: Förmodligen kliar det för att huden reagerar på solens UV-ljus. Var försiktig, skydda din hud.

nilla: Hej! Är det sant att just saltvatten får solen att ta mer?

   Elizabeth Johansson: Nej, vatten reflekterar cirka 10-30% av UV-strålarna. Länder med saltare vatten ligger närmare ekvatorn och solen är starkare av det skälet.

vickan: Hej, villket märke rekomenderar du på solskydd?

   Elizabeth Johansson: Det bästa är att du går till Apoteket och tar till vara den information som finns där. Välj en solskyddskräm med fysikaliskt skydd, det vill säga som innehåller zink- och titanoxid.

tihihihihi: Är det bra att växla med att sola utomhus och solarium?

   Elizabeth Johansson: Solarium är inte att rekommendera överhuvudtaget. Sola utomhus bör man göra med försiktighet. Solbrännan ska förvärvas sakta.

Janis: hur kommer det sig att man blir brunare på vissa delar av kroppen än på andra?

   Elizabeth Johansson: Förmodligen är det så att man "alltid" har lite mer aktivt pigment i till exempel ansiktet än områden som sällan "luftas".

?: Var går/ringer man om man vill kolla upp sina födelsemärken, leverfläckar?

   Elizabeth Johansson: Du kan beställa tid hos din husläkare på den vårdcentral du tillhör.

hanna: kan man få hudcancer när man är 16 år? Eller är man "för ung"?

   Elizabeth Johansson: Det är extremt extremt ovanligt men kan förekomma. Så har men en misstänkt förändring bör man söka för den oavsett ålder.

Janis: Vad borde man göra om man bränt sig riktigt röd, finns det nån speciell behandling förutom att undvika solen?

   Elizabeth Johansson: Det som gäller är att hålla sig ifrån solen tills rodnaden har avtagit. En uppvispad äggvita kan lindra rodnad.

Moderator: Sista frågan kommer från "asd"

asd: Hur kommer det sig att vara brun eftersträvas och uppfattas i allmännhet som något positivt. För de flesta anses det som ett sundhetstecken, ett bevis på att man är ute och rör på sig, istället för att sitta inne. När kom den här trenden och varför??

   Elizabeth Johansson: Ja, man kan verkligen fråga sig hur denna trend kan ha blivit så manifest. Som tur är börjar det vända något. Man har börjat förstå alla negativa verkningar som solens UV-strålar ger, hudcancer, rynkig hy m m. Det är inte farligt att bli brun men solbrännan bör förvärvas successivt. Vi får hoppas på en fortsatt attitydförändring. Har ni fler frågor och funderingar är ni varmt välkomna att ringa till Cancerfondens informations- och stödlinje 020-222 111.

Moderator: Chattet är slut! Tack till Elizabeth och våra läsare!

Följ ämnen i artikeln