Kvällsmackan kan ge dig diabetes

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-08

Nytt stöd för GI-kost i gigantisk studie

Tar du en macka framför tv:n i kväll?

Se upp!

Den som frossar i snabba kolhydrater mer än fördubblar risken att drabbas av diabetes.

Snabba kolhydrater finns exempelvis i ljust bröd och socker.

Men den som äter mycket kolhydrater löper mer än dubbelt så stor risk som andra att drabbas av diabetes typ 2.

Den visar en gigantisk amerikansk studie som presenteras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition som Dagens Nyheter läst.

Hålla vikten

Viktigast för att förebygga diabetes är – som vanligt – att hålla vikten.

– Nästa steg är att äta långsamma kolhydrater och bra fetter från vegetabiliska oljor och nötter, säger Frank Hu, professor i nutrition och epidemiologi vid Harvard, enligt Dagens Nyheter.

Christian Berne är professor i medicin i Uppsala. Han är sakkunnig i Socialstyrelsens projektgrupp för nya kostråd för att förebygga diabetes.

Är det dags att ändra kostråden nu?

– Det är inte så det går till att kostråden ändras efter en enda studie. Det är svårt att göra kostundersökningar. De måste göras under lång tid och det är svårt att avgöra effekterna, säger han.

Behöver vi ens kostråd om det inte går att bevisa effekterna av en viss kost?

– Det behövs säkert kostråd med tanke på det allmänna hälsoläget, säger han.

Bernes egna kostråd är tämligen traditionella.

– Vi ska äta mycket grönsaker och fiberrik föda. Målet är att gå ned i vikt genom att minska det totala energiintaget. Om man promenerar 30 minuter per dag så förebygger man diabetes effektivt. Det visar både en finsk och en amerikansk studie, så där har vi ganska mycket på fötterna, säger Christian Berne.

Annika Dahlqvist är läkare och kostrådgivare. Hon friades för en tid sedan av Socialstyrelsen sedan hon rekommenderat diabetiker att strunta i myndighetens kostråd. Istället sa hon åt dem att äta så litet kolhydrater som möjligt.

Till skillnad från de amerikanska forskarna förespråkar Annika Dahlqvist dessutom animaliskt fett.

– Animaliskt fett är naturligt för oss. Det är inte processade fetter som margarin, säger hon.

Få studier

Annika Dahlqvist skulle gärna se en jämförande studie kring fetter.

– Jag har inte sett några studier som visar att vegitabiliska fetter skulle vara bättre för oss än animaliska. En sådan studie skulle vara väldigt enkel att genomföra. Det skulle bara vara att ge den ena gruppen margarin och den andra gruppen smör.

Fotnot: Socialstyrelsens nya rekommendationer ska vara klara hösten 2009.

Säljsida | Plus |
Aftonbladet