”Nu orkar jag leka med barnen”

Publicerad 2013-04-03

Veronica, 31, rasade 55 kilo efter läkarens stenhårda dom

TVINGADES VÄLJA Veronicas läkare gav henne två alternativ – gå ner i vikt eller låta sonen växa upp utan en mamma. ”Det var bara en sak som gällde”, säger Veronica som sedan dess rasat 55 kilo.



Namn: Veronica Johansson. 
Ålder: 31. 
Familj: Sambon Thomas och barnen Johan, 12, Isabelle, 8 och Elise, 4. 
Gör: Elevassistent. Tjänstledig för att utbilda sig till undersköterska. 
Bor: Gnesta. 
Blogg: www.viktigawavva.blog.se.

– Din son kommer att växa upp ­utan mamma om du inte går ner i vikt!

Läkarens ord ekade i huvudet.

– Det var banta eller dö som gällde, säger Veronica Johansson, 31, som gått ned 55 kilo.

I en och en halv timme hade Veronica Johansson och sonen Johan, då 3 år, köat till Nyckel­pigan på Gröna Lund.

När de äntligen är framme och ska kliva i sin vagn hoppar Johan jämfota av glädje.

Men Veronica är för stor för att få plats. Inför en blängande kö tvingas de lämna sin vagn och avstå åkturen.

FÖRE När Veronica vägde som mest stod vågen på 120 kilo. 
 Foto: PRIVAT

– Jag skämdes så otroligt för min sons skull. Jag ångrar än i dag att jag inte gjorde något tidigare. På sätt och vis gick jag miste om åren då Johan var liten och de kommer inte igen, säger Veronica när hon minns händelsen för nio år sedan.

Smygåt snabbmakaroner

Tröstätande var en stor del av Veronicas liv. Det började tidigt. Hennes mamma tog ofta hem bröd från jobbet, till familjens grisar på gården. När Veronica som 13-åring förlorade sin bror i en trafikolycka blev baguetterna hennes tröst.

Som 18-åring blev hon gravid och i takt med att magen växte ökade också hennes omfång. Om nätterna gick hon upp och lagade snabbmakaroner med smör, ketchup och smält ost i smyg.

– Jag gick upp 35 kilo. Men jag tänkte att alla går upp under en graviditet.

Åt 30 mediciner om dagen

Men trivselkilona blev livs-hotande. Veronica drabbades av havandeskapsförgiftning, hjärtsvikt, högt blodtryck och vatten

i lungorna – och åt närmare 30 mediciner om dagen. Som mest stod vågen på 120 kilo till Veronicas 167 centimeter långa kropp.

Först när en läkare förklarade att Johan skulle tvingas växa upp utan sin mamma, och att hon inte skulle överleva sin 30-årsdag, förstod hon.

– Jag hade inget val. Det var ­bara en sak som gällde.

”Min största bedrift”

Veronica började med Cambridges viktprogram. I tre månader bytte hon ut samtliga måltider till soppor och rasade 36 kilo. Därefter började hon varva sopporna med riktig kost och fortsatte att minska i vikt.

I dag – nio år senare – har hon gått ner 55 kilo.

– Det här är min största bedrift någonsin. Det är det absolut bästa jag gjort. I dag orkar jag leka med barnen och vara ute och gå i naturen.

Åren då hon liggande utmattad på soffan såg sin son leka ensam är ett minne blott. Numera njuter hon av livet med tre barn och av god mat – i lagom mängd.

– Jag skulle aldrig kunna leva gott om jag förbjöd mig själv en massa saker hela tiden. Jag äter som jag vill, men i mycket mindre mängd.

”Får gå upp fem kilo”

En gång om året utvärderar hon sin vikt. Behöver hon gå ner ett par kilo tar hon sopporna till hjälp.

– Jag tillåter mig själv att gå upp fem kilo, så länge jag gör ett ryck och går ner dem en gång om året. Det kanske inte fungerar för alla. Men det är min metod för att kunna leva normalt resten av året. 

Mycket lek, bara en kaka - och ingen pizza

Så äter och tränar Veronica i dag:

”Som trebarnsmamma hinner jag sällan träna, men jag försöker att promenera så mycket jag kan. Numera orkar jag springa och leka med barnen – och det kallar jag vardagsmotion!

   Jag äter allt men i mindre mängd. När barnen bakar nöjer jag mig med en kaka. Jag skippar pasta, ris och potatis och äter mer kött, fisk, fågel och grönsaker.

   Förut kunde jag äta en hel pizza och sedan hugga in på en tunnbrödsrulle. I dag skulle jag aldrig ens äta en hel pizza.

   En gång om året kör jag en rensning av kroppen och äter soppor i två eller tre veckor så att ett eller två kilo aldrig smyger i väg och blir ­tiotals.”

Expert: ”Bäst att gå ned i vikt – före graviditeten”

Diabetes och havandeskapsförgiftning hos kvinnan och missbildningar hos barnet.

Riskerna med övervikt vid graviditeten är många.

– Det är ett allvarligt problem, säger Stephan Rössner, professor emeritus på Karolinskas överviktsenhet.

Stephan Rössner.

  Övervikt ökar risken för högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, foglossning och hjärtproblem hos gravida.

– Hos feta kvinnor är kejsarsnitt dubbelt så vanligt. De har också svårare att klara av och återhämta sig efter en förlossning. De drabbas oftare av komplikationer, är mer infektionsbenägna och insjuknar lättare i lunginflammation, säger Stephan Rössner.

Risk för fel på fostret

Risken för blodproppar och blödningar under och efter förlossningen ökar också.

Men inte bara mammas hälsa står på spel.

 – Risken ökar för att fostret får missbildningar, som gomspalt, eller att det är onormalt stort när det föds. Dessutom går spår av din ämnesomsättning igen i barnets och du för över risken för fetma.

Ska mammor banta under graviditeten?

– Gravida ska normalt inte banta, men forskning visar att kvinnor med fetma bara behöver gå upp cirka sex kilo under graviditeten i stället för

rekommenderade 12–14 kilo. Är du överviktig kan det vara bra att gå ner i vikt före en tänkt graviditet.

”Väldigt effektiv”

Stephan Rössner säger att det inte är farligt för en överviktig gravid att gå på soppdiet under en tid.

– Det är en metod som borde användas mer i sjukvården. Den är noga granskad och väldigt effektiv. Utmaningen blir dock att stanna i vikt när du återgår till vanlig kost.

CAMBRIDGE – SOPPOR OCH SHAKES

Cambridgedieten är en lågkaloridiet där du helt eller delvis ersätter måltider med soppor, milkshakes och bars som innehåller alla näringsämnen och mineraler som kroppen behöver.

Till en början utesluter du all vanlig kost för att efter ett par veckor börja plocka in vanlig kost igen.

En rådgivare bedömer om det är lämpligt för dig att gå på dieten – och följer dig under dietens gång.