Fira en jul utan stress

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2000-12-08

Njut tillsammans utan måsten och gräl

Så var det dags igen!

För glögg, lussekatter, gran, klappar, smällkarameller, knäck och skinka.

Och allt det andra.

Som irritation, magont, utmattning, gräl och prestationsångest.

Hälsa tipsar hur du slipper stressen och njuter av julen.Är du själv ett stressmoment för nära och kära under julen? Känner du igen dig i den stressade regissören eller ser du till att du blir festens medelpunkt?

Kolla om du passar in på någon av karaktärerna.

De allra flesta vill fira en mysig jul med sina nära och kära i lugn och ro. Äta god mat från ett dignande julbord, njuta glögg och godis, byta några julklappar, spela spel och kanske avrunda med en bra film på TV. Eventuellt gå till kyrkan för en stunds eftertanke. Det ska lukta gran och stearin och ljuda av skratt och klingande glas.

Och så ska det ju snöa ute, alla ska vara vänner, tomtens identitet får inte avslöjas för barnen, maten måste räcka, och tänk om inte ungarna blir nöjda med klapparna, och vad ska morfar få för något i år och hoppas det inte blir bråk som förra året och...

För att övervinna stressen bör man i första hand se över sina förväntningar på julen.

- Julen väcker omedvetna saker från familjens ursprung som ger både positiva och negativa förväntningar, säger Ronny Grundström, psykolog och terapeut med familjeterapi som specialområde.

Olika föreställningar

Positiva förväntningar bygger på skapade eller verkliga minnen av en bra jul. Negativa förväntningar kan vara till exempel rädsla för en upprepning av besvikelser i samband med tidigare jular.

- Ofta blir det en konflikt mellan olika personers idealiserade föreställningar om hur ett lyckat julfirande ser ut, säger Ronny Grundström.

Det bästa sättet att uppfylla varandras önskningar om en bra jul är att ses på ett planeringsmöte. Tänk på att det är bättre att kompromissa i förväg, än att tvingas göra det under julafton. Under ett möte kan också negativa förväntningar tas upp och man kan komma överens om vad som inte ska upprepas i år.

Butikskedjorna vill gärna få oss att tro att ju mer vi köper, desto bättre blir julen. Med överdådiga skyltfönster och massiva reklamkampanjer stressar de upp konsumtionen.

Men antalet rätter på julbordet och klappar under granen förhöjer inte nödvändigtvis upplevelsen. Resultatet kan snarare bli en mättnadskänsla av överflödet och att glädjeämnena konkurrerar ut varandra. Jämför själv: ser du fyra filmer efter varann så blir inte filmupplevelsen fyra gånger så intressant som om du valt en film. Och ett kilo godis är sällan godare att trycka i sig än ett hekto.

Ta vara på gemenskapen

- Många köper massor av julklappar på grund av undertryckta skuldkänslor. Ett bra tips är därför att tänka igenom varför man vill köpa så mycket, säger Ronny Grundström.

Viktigare än att överösa varandra med saker är att visa omtänksamhet och ta vara på tiden tillsammans.

Till sist: planera och var ute i god tid! Då kan förberedelserna bli lika roliga som själva julen.

Lycka till och God jul!

15 sätt att minska stressen inför jul

Vilken personlighet är du?

Johannes Lundborg

Följ ämnen i artikeln