GI-smart mat för allergiker

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-10-12

Så ersätter du nötterna i GI-maten

Nötter finns i vart och vartannat GI-recept.

Livsfarligt för den som är allergisk.

Här är tipsen för dig som vill äta GI-smart utan att riskera allergichock.

En proteindryck istället för nötter till mellanmål.

Nötter dyker upp överallt i GI-recepten. Fulla av nyttigt fett och proteiner är nötterna superviktiga för den som vill äta GI-smart.

Men nötter kan vara livsfarliga för den som är mycket allergisk. Reaktioner kan vara allt från klåda och problem att andas till livsfarliga allergichocker.

Detsamma gäller ägg – ett annat viktigt GI-livsmedel som också kan ge besvärliga allergiska reaktioner. Även om nötallergikerna är fler än äggallergikerna.

– Men man tröttnar ju liksom på ägg också. Har man ätit ägg till frukost i två veckor är man sugen på något annat, säger kostrådgivaren och GI-experten Ulrika Davidsson.

Vad kan den som fortfarande vill äta GI-smart ersätta nötter och ägg med?

– Många som är allergiska mot nötter kan äta frön. Om man vill ha något annat än nötter på maten funkar fröblandning minst lika bra. Rostade solrosfrön och rostade pumapfrön är goda, säger Ulrika Davidsson.

Den som inte vill äta nötter till mellanmål rekommenderas naturell keso eller avocado.

– Avocado är jättebra för det mättar bra och påverkar inte blodsockret. Sedan kan man dricka en proteindrink också.

I många GI-recept används nötter i bakning.

– Det är för att ta bort så mycket mjöl som möjligt. Där är det svårt att hitta ett komplement. Frön går inte att mala ned på samma sätt, säger Ulrika Davidsson.