Oslo fimpar sina rökare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-02

I går trädde nya lagen om förbud i kraft

OSLO

Efter en perfekt kveite, en lagom smörig chardonnay och en stark espresso på Grand Café vid Karl Johann tänder jag cigarren.

Det skulle jag inte ha gjort.

Det tar ett par sekunder innan hovmästaren Thomas Lindberg kommer farande, lutar sig över bordet och förklarar att jag nu begår ett brott och att han kan tvingas ringa efter polis.

NEI, NEI, NEI Aftonbladets reporter Bo Lidén tänder, efter en god middag på en restaurang i Oslo, en cigarr. Efter bara några sekunder blir han tillsagd att släcka den. Han begår ett brott och polis ska tillkallas om han inte lyder uppmaningen "

Jag ges två alternativ: släck cigarren omedelbart - eller lämna lokalen.

Förbudet är stenhårt, den nya lagen som trädde i kraft i Norge i går lämnar inga kryphål: alla arbetsplatser ska vara rökfria, också krogar, pubar, kaféer.

"Vi ska ringa polisen"

Thomas Lindberg, stockholmare som varit hovmästare på Grand Café sedan i september, är nöjd med lagen men ser problem:

- Vad ska vi göra om gästen vägrar fimpa? Ringa polisen har vi fått veta. Men har polisen verkligen tid att ägna sig åt ett sådant brott? Och varför ska inte rökaren drabbas av böter utan bara restaurangen?

Han ger mig ett visitkort som förklarar att passiv rökning är skadligt för hälsan och att alla anställda i Norge har rätt till en rökfri arbetsmiljö. Ägaren av serveringsställen har fulla ansvaret för att lagen följs. Rökning måste ske utomhus.

Och utomhus röktes det friskt i går: solen var varm och uteserveringarna fulla. På Egons satt tre män i lägre medelåldern som parkerat sina Harley Davidson-motorcyklar inom synhåll.

- Ett löjligt förbud, säger Peer Simensen, 45.

- Det vet ju alla att rökare är trevliga och sociala typer.

Fast, visar det sig, han slutade själv röka för tre månader sedan.

Kompisarna Arild Osahl, 47, och Knud Loddengaard, 45, bolmar fortfarande, den ene rullar själv, den andre röker Prince.

"Skattehöjningar"

Båda tycker att krogarna kunde fortsatt på den inslagna vägen med särskilda rökrum.

Rökstoppet inne på alla serveringar har föregåtts av en massiv upplysning i medierna. Den har imponerat på Anna Östbom, tobaksexpert på Folkhälsoinstitutet i Stockholm.

- Jag hoppas verkligen vi får lika goda resurser inför det svenska rökstoppet 1 juni nästa år. Och att det blir riktigt rejäla skattehöjningar på tobak så att vi drastiskt kan minska rökningen, säger hon.

Läs också:

Bo Liden

Följ ämnen i artikeln