E-vitamin kan skydda mot prostatacancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-29

Nötter och olivolja ger naturligt skydd mot cancer

E-vitamin kan halvera risken för både prostata- och blåscancer, enligt nya forskningsrön från USA.

Varför är oklart - men E-vitamin skyddar sannolikt kroppen från skadliga effekter av andra ämnen.

Hemligheten finns i bland annat mandel, spenat, paprika, solrosfrön och olivolja - alla rika på något som kallas alfa-tokoferol, en typ av E-vitamin.

E-vitamin är en känd antioxidant, ett ämne som har förmåga att skydda kroppen från fria syreradikaler, oxiderande och potentiellt skadliga ämnen.

Just den antioxiderande förmågan tros ligga bakom resultatet av de studier som nu pekar på att E-vitaminrik föda kan skydda mot två av de vanligaste cancertyperna hos män - cancer i urinblåsan och i prostata.

Studien presenterades nyligen vid en konferens i Florida och bygger på undersökningar av matvanorna hos tusen personer i Houston.

Resultatet var tydligt - de 25 procent som fick i sig mest E-vitamin hörde också till den fjärdedel som hade lägst frekvens av de aktuella cancertyperna.

Nötter och frön

Studien pekar på att det är just alfatokoferolet i vitaminet som har den gynnsamma effekten inte bara på prostatacancer, vilket länge misstänkts, utan även blåscancer.

Enligt studien spelade det ingen roll om testpersonerna fick i sig E-vitamin naturligt via maten eller med hjälp av vitaminpreparat.

– Dietister har tidigare dragit sig för att rekommendera folk att äta nötter och frön eftersom de innehåller mycket fett. Men någon matsked nötter och frön dagligen blir man inte tjock av, sa näringsexperten John Radcliffe som presenterade undersökningen vid en cancerkonferens i Orlando i söndags.

Fakta om E-vitamin

Tidigare artiklar

Caroline Olsson

Följ ämnen i artikeln