Amning skyddar mot ärftlig bröstcancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-17

Mer än ett års amning kan minska risken med 45 procent

Lund

Kvinnor med ärftliga anlag för bröstcancer ska amma sina barn så länge de bara kan.

Mer än ett års amning kan för de här kvinnorna innebära halverad risk för att sjukdomen ska bryta ut.

Forskaren Helena Jernström vid Lunds universitet har lett den första studien av amningens betydelse för kvinnor med ärftliga anlag för bröstcancer.

Dessa kvinnor ammar i genomsnitt mindre än andra kvinnor.

- Många kvinnor som deltog i enkäten skrev att deras läkare avrått dem från att amma eftersom de har haft bröstcancer i släkten. Men nu visar vi i den här studien att just de här kvinnorna mår väldigt bra av att amma. Man kan verkligen rekommendera dem att amma så länge de bara kan, säger Helena Jernström till TT.

Men det är inte så lätt för alla kvinnor att följa rådet. Helena Jernström kontaktade några av de svenska kvinnor med ärftliga anlag för bröstcancer som ingick i undersökningen och frågade dem varför de slutat amma. En vanlig orsak var att de inte kunde amma så länge, eftersom det kom för lite mjölk.

Ger alla visst skydd

Att amning ger ett visst skydd mot bröstcancer för kvinnor i allmänhet är känt sedan tidigare. En stor studie som publicerades 2002 visade att risken för bröstcancer minskar med mer än fyra procent för de kvinnor som under sin livstid ammar i mer än ett år.

För kvinnor med skadliga mutationer på den gen som kallas BRCA1 är skyddseffekten av amning avsevärt mycket större. Mer än ett års amning medför för dessa kvinnor 45 procent mindre risk att drabbas av bröstcancer. Resultatet gäller kvinnans sammanlagda amningstid med ett eller flera barn.

Också kvinnor med mutationer på en annan gen, som kallas BRCA2, ingick i studien. Men för den gruppen fanns inget samband mellan amning och minskad bröstcancerrisk.

Mer forskning krävs

Mycket forskning återstår för att klarlägga faktorerna bakom ärftlig bröstcancer. Ungefär en tredjedel av fallen av ärftlig bröstcancer kan förklaras av mutationer på generna BRCA1 och BRCA2, som forskare lyckades kartlägga i mitten av 90-talet. Uppemot 80 procent av kvinnorna med den här typen av mutationer drabbas någon gång under sin livstid av bröstcancer.

Cecilia Klintö/TT

Följ ämnen i artikeln