Akta vikten vid graviditeten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-10

Stora risker för barnet

Se upp med vikten när du är gravid.

Kvinnor som går upp för mycket under graviditeten riskerar sitt barns framtida hälsa, enligt en ny studie.

Nej, det går inte att frossa i mat och sötsaker när du är gravid. I alla fall inte om du är rädd om ditt barns hälsa, enligt amerikanska forskare vid barnsjukhuset i Boston och universitetet i Columbia, New York.

Barnet blir också tjockt

Forskarna upptäckte att för varje kilo en kvinna går upp lägger bebisen på sig sju gram. Blir mamman för tjock under graviditeten innebär det att barnet också blir för tjock, något som kan ge livslånga hälsobesvär, menar forskarna.

De kvinnor som gick upp mer än 24 kilo fick bebisar som i snitt vägde 150 gram mer vid födseln jämfört med de bebisar vars mammor gick upp mellan 8-10 kilo.

Många risker

Bebisarna till de tyngre mammorna vägde dubbelt så ofta mer än 4 kilo vid födseln.

– Hög födelsevikt förutspår body mass index senare i livet, så det här visar att en hög vikt hos mammorna under graviditeten kan öka risken för fetmarelaterade sjukdomar senare i livet hos barnen, men också för sjukdomar som astma, atopiska eksem och cancer, säger doktor David Ludwig och doktor Janet Currie som står bakom studien som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet.

Följ ämnen i artikeln