Därför blir du semestersjuk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-19

Här är experternas bästa tips – så håller du dig frisk under ledigheten

Första lediga dagen slår det till: halsontet, snuvan, tröttheten.

Och det är ingen slump.

– Att stressa före semestern kan göra dig sjuk, säger Rolf Gustafsson, docent i infektionssjukdomar.

Hör du till dem som drabbas av förkylningar så fort du har lagt dig till rätta i hängmattan? I så fall är det förmodligen ett bevis på att semestern varit välbehövlig.

Forskarna har länge grunnat på varför så många blir sjuka i samma stund som de blir lediga. Svaret tycks ha med stresshormonet kortisol att göra, som i stora mängder minskar kroppens motståndskraft.

– Förmodligen har de som insjuknat jobbat för hårt under längre tid, och kanske lite extra inför ledigheten. När de kopplar av kommer infektionen, säger Rolf Gustafson, läkare och docent vid Huddinge universitetssjukhus.

En teori är att immunförsvaret kan skjuta upp ett insjuknande, om vi utsätts för tillräckligt stor press.

– Jag har jobbat mycket med elitidrottsmän och det är oerhört vanligt att de blir sjuka, riktigt sjuka, precis efter en tävling, säger psykologen Eva Rusz.

Börja trappa ner i tid

Hur slipper man då sängläge under ledigheten?

En viktig del är att dra ner på arbetstempot successivt.

En månad före bör man börja nedtrappningen och vänja kroppen vid att slappna av.

– Avsätt fem-tio minuter om dagen till att bara vara, säger Eva. Regelbunden motion fungerar uppbyggande för immunförsvaret. Träning belastar systemet under en kort stund, för att sedan göra det starkare.

Sedan gäller det förstås att hålla sig undan smitthärdarna. Bakterierna frodas under sommaren. Värmen gör att de förökar sig snabbare – bland annat i livsmedel.

– Du bör helst äta mat som har hettats upp till över hundra grader, då dör alla bakterier. Det är värre med kall mat, som sallader, säger Britta Björk, biomedicinsk analytiker.

Vi bär på två kilo bakterier

Men de allra flesta sjukdomsalstrande bakterierna kommer inte utifrån. De finns redan på vår hud och inuti kroppen. Vi bär omkring på två kilo bakterier per person – varav de flesta är snälla. Det är först när vi får in dem på fel ställe som problem uppstår.

Slemhinnorna, som finns bland annat i näsan, fungerar som vallgravar mot infektioner.

– Mina patienter, som ofta har nedsatt immunförsvar, tycker att nässköljning med koksaltlösning hjälper, säger Rolf Gustafson.

Örtblandning för magen

En annan viktig barriär är magen och tarmarna.

– Yoghurt med snälla bakterier kan bidra till en hälsosam flora, som stöter bort de bakterier som ger infektioner, säger Rolf Gustafson.

Sanna Ehdin, doktor i immunologi, rekommenderar en renande örtkur.

– Jag äter själv en örtblandning med ingefära och nejlika. Eftersom 80 procent av immunförsvarets celler finns i mag-tarmregionen är det viktigt att rensa med jämna mellanrum.

Varva ner inför semestern – stresscoachen lär dig hur

Psykologen Eva Rusz är din stresscoach inför ledigheten.

Låt kroppen vänja sig vid att koppla av i god tid. Avsätt några minuter varje dag då du ägnar dig åt att bara känna din egen kropp och slappna av.

Bilder och föreställningar är stressande. Blotta tanken på en lång lista med åtgärder och saker som du ska hinna med när du är ledig kan påverka immunförsvaret. Sätt dig i så fall och välj ut tre viktiga göromål, som du vill hinna med när du har semester, och fokusera på dem.

Gör ingenting alls. Inled ledigheten med att bara lata dig i en vecka. På så sätt blir det lättare att slappna av.