GALET roligt!

Publicerad 2011-08-26

JOHANNA TESTAR parkour

Vill du få en kick varje gång du tränar – och är orädd för blåmärken? Häng med när jag testar parkour på Stockholms första utomhusbana.

Du kanske har sett det i Madonnas musikvideo ”Jump”? Akrobater som svingar sig runt lyktstolpar och kastar sig från hustak. Trendsporten parkour har växt lavinartat på senare år, men har ut­övats sedan 80-talet i födelselandet Frankrike.

Parkour körs vanligtvis i stadsmiljö. Du ska ta dig över, under eller runt hinder som trappor, bänkar, murar och tak – snabbt men med kontroll. I somras öppnade Stockholms första parkourbana i Solna. Det är den jag och PT:n Johan Lindqvist testar, så hustaken får vänta.
Passet vi kör består främst av teknikträning och balansövningar. Kullerbyttor och dämpningar vid fall som ska vara mjuka och (helst) smärtfria. Mer avancerat blir det när vi går över till hopp från olika avsatser som ska mynna ut i en kullerbytta i ett enda smidigt flöde. Det är utmanande och galet roligt. Att det är jobbigt upptäcker jag först efter en halvtimme när benen inte svarar med samma spänst längre. Arm- och magmuskler får sitt i svingar och klättringar i räcken.
Johan, som har tränat parkour i tre år, är inte helt såld på banan ­eftersom några redskap sitter löst. Det får jag uppleva när jag testar precisionshopp. Jag ska ta mig från ­stående på ett räcke till att landa på en slags boll i sten. Men bollen vacklar till och min rygg får ta smällen. Adrenalin byts snabbt till rädsla, men jag har tur och kommer undan med ett par ömma kotor och blåmärken.

Visst finns det lättare och mindre riskfyllda sätt att träna på, men det här är både fantastiskt bra helkroppsträning och en upplevelse utöver det vanliga. Det är en kick att se vad man vågar göra. Jag ska testa igen – så fort minnena från smällen bleknat.

PROFFSET OM BANAN

Johan Lindqvist, PT och ­stuntman:

”Banan är anpassad för alla nivåer och helt okej för att vara så liten. Räckena är kanon med bra grepp, men inte helt genomtänkta med avstånden för att svinga sig mellan. Nackdelen är att den invaderas av barn som tror att det är en lekpark. Man kan göra illa både sig själv och barnen. Väggen är för hal, sakerna på marken är instabila och sitter inte fast ordentligt. Men det finns mycket man kan göra, bara man är kreativ.”

Johans betyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

SVETTFAKTOR:  Hög, trots att vi kör utomhus i fläktande vindar sipprar svetten fort fram.

STYRKA/KONDITION:  Styrka och koordination för hela kroppen. Som nybörjare ligger fokus på teknik, men ju bättre du blir desto mer konditionsträning får du.

HÄR TRÄNAR DU: Uppstyrda parkourbanor finns i Solna och i Uppsala. Föreningar som Air wipp och Stockholm parkour academy har kurser, både inomhus och utomhus. Men vågar du kan du parkoura varhelst du stöter på ett hinder.

PRIS: Banorna är gratis och till för alla. Vill du köra med en klubb så hör dig för på din ort.

BETYG: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus