Kakfest i bersån!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-20

Duka upp till kaffekalas

Kliar det i bakfingrarna så har vi bullat upp med fyra, smala, recept från Viktklubb.se.

Baka och njut!

Rabarbersnurror

Rabarbersnurror.

Blir 24 bullar (1 bulle = 101 kcal)

Du behöver:

0,5 dl margarin, gärna flytande

2 dl mellanmjölk 1,5 % fett

0,5 paket jäst

0,5 dl socker

1 tsk kardemummakärnor

2 krm salt

6 dl kärnvetemjöl med fullkorn

100 gram rabarber, i mycket små bitar

100 gram grovt riven mandelmassa

0,5 st lätt uppvispat ägg

0,5 dl mandelspån

Gör så här:

1. Värm margarin och mjölk så att det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker.

2. Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa i 30 minuter.

3. Kavla ut degen till en rektangulär kaka. Strö på rabarber och mandelmassa. Rulla ihop kakan hårt. Skär längden i 24 jämnstora bitar. Lägg snurrorna på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.

4. Pensla med ägg och strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Syltkakor

Syltkakor.

Blir 20 kakor (1 kaka = 59 kcal)

Du behöver:

2 dl kärnvetemjöl med fullkort

75 g margarin

0,25 dl Kesella lätt 1%

0,5 dl socker

1 krm bakpulver

2 msk hallonsylt

Gör så här:

1. Blanda mjöl, margarin, kesella och socker till en deg. Forma till en rulle och skär den i 20 lika stora bitar. Forma till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck till med pekfingret så att det blir en liten grop i mitten. Lägg i lite sylt (bara en knivsudd – annars rinner det över).

2. Grädda kakorna i 150 grader i cirka 10–15 minuter tills de fått fin färg.

Banankaka

12 bitar (1 bit = 180 kcal)

Du behöver:

50 gram smör eller margarin, ev mjölkfritt

2 dl farin brun

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

2 ägg

2 msk mellanmjölk

2 dl rågsikt

2 mosade bananer

75 gram grovt hackad mörk choklad

Gör så här:

1. Rör smör och brun farin mjukt och smidigt i en bunke. Tillsätt salt, vaniljsocker, bikarbonat och äggulor. Rör så att allt blandas.

2. Tillsätt mjölk och rågsikt. Rör så att allt precis blandas (rör man för mycket blir kakan seg). Tillsätt den mosade bananen och chokladen.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Avsluta med att försiktigt röra ner vitorna i smeten. Häll upp i en smord och bröad avlång sockerkaksform (1,5 liter). Grädda i 175 grader i 45 minuter.

4. Låt kakan stå kvar i sin form i några minuter. Vänd upp banankakan på ett sockrat smörpapper. Ät och njut.

Tips! Kakan blir ännu godare om den får stå någon dag.

Choklad- och hasselnötsrutor

Choklad- och hasselnötsrutor

Blir 12 kakor (1 kaka = 114 kcal)

Du behöver:

1 dl socker

50 gram margarin, ev mjölkfritt

1,5 dl vetemjöl

3 msk kakaopulver

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl mellanmjölk, ev laktosfri

1 ägg

0,5 dl grovt hackade hasselnötter

Gör så här:

1. Rör socker och margarin vitt och poröst. Blanda ner vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.

2. Vispa ihop mjölk och ägg. Rör ner äggblandningen i smeten och bred ut allt i ett tunt lager på en bakplåtsklädd plåt. Strö på nötterna.

3. Grädda i cirka 10 minuter i 200 grader. Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.