Hur påverkar druvsocker viktnedgången?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-05

Hejsan!

Jag har i ca tre veckor nu försökt hålla mig till GI-metoden. Jag har haft diabetes sedan 1970 (jag är 37 år gammal), och har, tack vare denna metod minskat mitt insulin-intag med nästan en tredjedel. Jag har inte gått ner så mycket i vikt än som jag trodde, men jag mår bättre och känner mig friskare och piggare än jag gjort på många, många år!

När jag började med metoden så fick jag ganska ofta kraftiga insulinkänningar (blodsockerfall), och åt ganska ofta druvsocker (dextrosol). Nu undrar jag hur detta kan ha påverkat viktminskningen, då jag har förstått att just dextrosol har ett väldigt högt GI? Finns det något annat druvsocker-liknande preparat man kan köpa? I så fall vad, och var kan man köpa det? Kan mina druvsockerintag ha gjort så att viktminskningen inte varit så stor som jag hoppats på? (Till saken hör att jag första veckan gick

ner nästan TRE kilo, sen kom dessa insulinkänningar och jag åt en hel del dextrosol, varav viktminskningen stannade upp).

Hoppas du kan hjälpa mig med mina funderingar.

MVH Peter

Hej Peter! Vad skönt att Du har hittat en metod för att få bättre kontroll på Din diabetes. Att Du inte gått ner så mycket i vikt som Du förväntat Dig beror helt enkelt på att det inte automatiskt betyder att man äter mindre kalorier bara genom att äta enligt GI.

När det gäller GI är det framförallt när det gäller blodsockret som den metoden har sina främsta fördelar. Genom att äta mat som höjer blodsockret långsamt blir det lättare att ställa in blodsockret och insulindoserna. Att Du minskade tre kilo i vikt första veckan beror antagligen på att Du förändrade Dina matvanor och började äta mindre och därigenom också tappade en del vätska. Det är väldigt vanligt att det händer när man gör denna typ av förändringar i sina matvanor.

Att Du sedan inte tappade vikt i samma takt är alls inte konstigt alltså. När det gäller dextrosol och om det finns något annat preparat med lägre GI så är det ju så att för att få den effekt Du vill ha av dextrosolen så behöver ju GI vara högt. Det Du vill uppnå när Du väljer att äta dextrosol är en snabb blodsockerhöjning. För att få en snabb blodsockerhöjning genom så få kalorier som möjligt är det just dextrosol som är det bästa alternativet. Om Du väljer något annat, som höjer blodsockret långsammare ökar risken att Du äter för mycket innan Du känner effekten av det och det skulle antagligen betyda att Du får i Dig ännu fler extrakalorier.

Om Du fortfarande har stora besvär med svängande blodsockervärden tycker jag att Du ska ta kontakt med Din diabetessjuksköterska eller läkare som kan hjälpa Dig att komma tillrätta med det.

//Josefine Jonasson

Följ ämnen i artikeln