Fakta om vaginism

Publicerad 2023-06-07

Drygt 6 av 100 svenska kvinnor är drabbade av vaginism, som innebär slidkramp.

Vaginism tar sig alltså i uttryck genom att man får kramp i musklerna runt underlivet. Ofta drar musklerna ihop sig när man försöker föra in något i slidan, eller när man tänker på att göra det. Det kan till exempel vara ett finger, penis eller tampong. Slidan kan även kännas trång trots att man är upphetsad.

Provocerad vulvodyni, som tidigare kallades vestibulit, liknar vaginism. Men sjukdomarna skiljs åt på det sättet att vid provocerad vulvodyni är det slemhinnorna som gör ont, medan vaginism beror på kramp i slidan.

De flesta som är drabbade av vaginism blir helt bra. Men hur lång tid det tar kan variera.

De flesta behöver inte söka hjälp för vaginism, eftersom besvären i regel går över av sig själv. Men om sjukdomen inte självläker ska man uppsöka vårdcentral eller gynekolog.

Behandlingen mot sjukdomen, vars syfte är att i sinom tid kunna ha sex utan smärta, utgörs av både samtal och övningar. Exempelvis kan man få prata med någon om sina tankar, känslor och även lära sig övningar som hjälper en att slappna av. Man kan också få lära sig att föra in någonting i slidan utan att det gör ont eller att man blir rädd för det.

Källor: 1177 och lotuskliniken.nu