Rädda dig från sommarplågorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26

Här är är otäckheterna – och så hanterar du dem

Sommaren är mer än bara sol, bad och semester.

Sommaren är också högsäsong för allsköns otäckheter.

Hjälp!
Ja, det finns hjälp.

Oftast kan du hjälpa dig själv.

Fästingar

Högst upp på grässtrån och blad lurar en av sommarens riktiga plågor – fästingen.

Fästingen trivs bäst i mörka och fuktiga miljöer och det är framför allt två otäckheter fästingen för med sig, TBE-virus och borreliabakterier. Viruset ger symtom som liknar influensa, värk och hög feber. Borrelian syns som en cirkelformad rodnad kring såret.

Om en fästing bitit sig fast är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Använd naglarna eller en pincett, ta tag så nära huden som möjligt, och dra den rakt ut. Vrid den inte för då sprider sig borreliabakterien lättare. Tvätta rent såret ordentligt efteråt. Kontakta alltid läkare ifall du misstänker TBE eller borrelia.

Bromsar

Med gaddar vassa som stiletter biter bromsen upp ett hål i huden. Bettet kan göra väldigt ont och har man otur kan man smittas med harpest. Bromsarna trivs alldeles utmärkt på samma ställen som vi människor. Utseendemässigt liknar bromsen en stor fluga, men ögonen är större och skimrar av alla möjliga färger.

Små barn som fått flera bromsbett bör komma till läkare, men oftast räcker det med att badda eventuell svullnad med xylocain, hydrocortison eller alsolsprit för att minska svedan.

Maneter

En geléklump som bränns. Det är precis vad en brännmanet är, men det är inte klumpen i sig som bränner utan de långa trådarna.

Det finns flera olika sorters maneter och de flesta är harmlösa. De man ska akta sig för är framför allt röda eller blå i färgen. Röd brännmanet trivs i kalla vatten längs väst- och sydkusten.

Blir man träffad ska man skölja bort bränntrådarna med havsvatten. När trådarna är borta kan man lindra svedan med kylbalsam, xylocainsalva eller kortison. Sök läkare om skadorna är stora.

Huggormar

Huggormen är vår enda giftiga orm. Ett bett kan ge livshotande skador och man ska alltid söka läkarvård om man blir biten.

Huggormen finns över hela landet. Den trivs i skogsmarker och stenrösen, men också i fuktiga områden där det finns gott om mat, gärna möss eller andra gnagare. Huggormen är lätt att känna igen. Färgen varierar från vitgrå till brunrött och helsvart, men ofta har den ett tydligt sicksackband längs ryggen.

Om man blir biten finns det all anledning att minimera skadorna. Tvätta runt såret med tvål och vatten och försök hålla dig så stilla som möjligt så sprids giftet långsammare. Försök inte suga ut giftet eller snöra av den bitna kroppsdelen. Det är mycket bättre att låta såret vara ifred tills du kommer en läkare.

Nässlor

Sommar-grönskans elakaste heter brännässla. Hela växten har brännhår och det räcker med en liten touch på bart sommarben för att det ska bränna till ordentligt. Nässlan kan bli upp till en och en halv meter hög och den trivs nästan överallt.

Med stövlar och långbyxor kan man skydda sig, men badda utslagen med kallt vatten om olyckan är framme. Kylbalsam, alsolsprit eller zinkpuderlösning kan man också prova för att lindra svedan.