Joachims liv ödelagt av låtsastatuering

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-08-21

Utvecklade svår allergi efter hennatatuering under semesterresa

tatueringen 9 år gammal fick Joachim Flaten den farliga hennatatueringen under en semester på den grekiska ön Rhodos.

För tre år sedan gjorde tolvårige Joachim Flaten en hennatatuering under en semesterresa till grekiska Rhodos.

I dag kan han inte läsa en tidning eller byta däck på sin cykel utan att riskera en kraftig allergisk reaktion – i värsta fall döden.

Och allt är tatueringens fel.

Joachims allvarliga kontaktallergi utvecklades troligen av tatueringen, menar medicinska experter.

Henna är normalt ett brunaktigt pulver av en växt, men i vissa färger som används vid temporära tatueringar har det svarta färgämnet parafenylendiamin tillsatts.

I Sverige är det förbjudet att använda ämnet i produkter som ska användas direkt på huden då det kan ge kraftiga eksem och livslång allergi.

Höll på att sluta illa

I Joachims fall har det lett till en kraftig kontakt allergi mot saker som innehåller nickel eller parafenylendiamin.

I påskas höll det på att sluta riktigt illa. Joachim hade tjatat sig till att få färga håret.

Parafenylendiamin får användas i hårfärg, men då finns det noga angivet med varningsetiketter. Men frisören Joachim var oss varnade inte. På kvällen hade Joachim utvecklat kraftiga brännsår i hårbottnen och spydde flera gånger. Till slut blev han så dålig att han fick läggas in på sjukhus.

– Joachim har fått sitt liv ödelagt. Allergin begränsar bland annat hans yrkesmöjligheter. Hade vi vetat detta hade vi naturligtvis inte låtit få Joachim få tatuera sig, säger mamma Birgit Flaten till norska Verdens Gang.

Mörkertal

Det är inte bara i Grekland som parafenylendiamin används i temporära tatueringar, det är även vanligt i till exempel Egypten, Gambia och Thailand.

– Varje år rapporteras ett handfull fall där svenskar utvecklat allergier på grund av färgämnet. Men det är svårt att säga hur stort mörkertalet är, säger Gunnar Guzikowski, kemist vid Läkemedelsverkets kosmetikagrupp.

Trots att parafenylendiamin inte får användas direkt på huden i Sverige avslöjas det då och då på marknader och festivaler.

Det har lett till att Läkemedelsverket har gått ut och varnat för temporära tatueringar.

– Man ska vara särskilt misstänksam mot mörka färger eller färger som sägs hålla extra länge – ren henna är brun eller rödbrun. Märker man att tatueraren inte är insatt i ämnet när man frågar om parafenylendiamin ska man avstå, säger Gunnar Guzikowski.

Anders Thoresson

Följ ämnen i artikeln