Mensvärk förändrar din hjärna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-16

Kraftig mensvärk ger förändringar i hjärnan. Det visar ny forskning.

Det är taiwanesiska forskare som har funnit att värk under en kortare period ger förändringar i hjärnan, skriver Sveriges radio.

Tidigare har man endast sett att konstant smärta påverkar hjärnan. Resultatet från den nya studien visar att flickor i tonåren med kraftig mensvärk kan få en ökad känslighet för smärta. Det regleras i ett område i hjärnan som också styr över stresstålighet, men någon fördjupning i sambandet har inte gjorts ännu.

Ny teknik

På grund av att man inte har velat utsätta fertila kvinnor för röntgenstrålning har forskning kring menssmärta tidigare inte varit genomförbar. Men med ny teknik öppnas nu den möjligheten.

– Det är en väldigt intressant studie, dels att kortvarig smärta leder till förändringar i hjärnan, och dels att man ser ett unikt mönster för just menssmärta. Vi måste jobba vidare med frågan för att kunna hjälpa kvinnor med den här typen av problem, säger Per Hamid Ghatan, läkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet till Sveriges radio.

Följ ämnen i artikeln