Norsk cancerforskare fuskade

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-17

”Den största forskarsvindel som världen någonsin sett”

Den norske cancerforskaren Jon Sudbö fuskade. Ändå märkte ingen något förrän det var för sent. Skandalen skakar nu Norge.

Forskaren har erkänt att han hittat på rön i en studie om muncancer som publicerades i den ansedda brittiska vetenskapstidskriften The Lancet i höstas.

Artikelns slutsats var att risken för att storrökare ska utveckla cancer i munhålan är mindre om rökaren tar vissa smärtstillande mediciner.

Men den patientdatabas som Sudbö hänvisade till existerade inte när studien gjordes.

– Han hittade på allt: namn, diagnoser, kön, vikt, ålder. Det finns inga riktiga data alls, bara siffror han hittat på själv, förklarar en av Sudbös chefer, Stein Vaaler.

På tisdagen avslöjade tidningen Verdens Gang att även Sudbös tidigare forskning kan ha byggt på fusk. Fotografier av vävnadsprover i en annan Sudböartikel påstods härröra från flera patienter men har visat sig vara delförstoringar av samma prov.

Ingen reagerade

The Lancet drar nu tillbaka muncancerartikeln. Något sådant har bara skett en gång tidigare de senaste tio åren.

– Obegripligt att medförfattarna inte slog larm, säger Lancet-redaktören Richard Norton, som kallar skandalen ”den största forskarsvindel som världen någonsin sett”, rapporterar tidningen Aftenposten.

Norsk forskning och även cancerforskningen i stort riskerar dåligt rykte. Pressen på Sudbös 13 medförfattare ökar.

Det norska Forskningsrådet säger att medförfattarna har visat bristande ansvar. Kunskapsminister Öystein Djupedal vill skärpa kontrollsystemen. Hälsominister Sylvia Brustad kräver kvalitetssäkring av norsk forskning.

Det har också talats om systemfel i norsk forskarfinansiering, rapporterar NTB.

Systemet, som är gängse även i Sverige, innebär att forskare i praktiken får finansiera sin forskning själva. Det främjar en mera engagerad insats från forskarna men bidrar till en ”okultur”, säger kritikerna. Dit hör systemet med horder av medförfattare.

Kollegiala väntjänster

Att vara medförfattare till en prestigefylld vetenskapsartikel kan betyda allt från aktiv medverkan i skrivandet till ett hedersomnämnande. Alla vinner på ett system med kollegiala väntjänster, som ger återbäring när forskaren ska söka pengar men också främjar vänskapskorruption.

Åtta av de 13 medförfattarna är verksamma i Norge. De sex som är kolleger till Sudbö på Radiumhospitalet har alla fått munkavle av sjukhusledningen, som säger sig vilja främja en ”enhetlig kommunikation utåt”.

Skandalen lär skaka forskarvärlden i lång tid framöver och får den sydkoreanske läkaren Hwang Woo-Suk kloningsfusk att framstå som en västanfläkt.

Avslöjades av medierna

Jan Winter/TT

Följ ämnen i artikeln