Nikotinplåster – snart i en butik nära dig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-27

Börjar säljas på Hemköp och Willys

Hemköp och Willys ska börja sälja produkter för rökavvänjning – trots att Apoteket hävdar att det är ett brott att sälja nikotinplåster i vanliga livsmedelsbutiker.

Bakgrunden är att åklagaren dragit tillbaka sitt överklagande i det så kallade Hannermålet. Därmed står det klart att Krister Hanner inte gjorde något olagligt när han sålde nikotinplåster i sin butik 2001.

– Vi tolkar lagstiftningen och tingsrättens dom som att det nu är fritt fram att sälja produkter för rökavvänjning, säger Jonas Köhler, affärsområdeschef vid Axfood som äger butikskedjorna Hemköp och Willys.

Planerat länge

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har, liksom Axfood, länge förberett sig på en säljstart av rökavvänjningsprodukter, och på torsdagen presenterade de ett regelverk för hur produkterna ska hanteras av butikerna.

– Till skillnad från Apoteket kommer vi att ha en 18-årsgräns på de här varorna eftersom det går hand i hand med åldersgränsen för att köpa tobaksprodukter. Vi kommer heller inte att erbjuda rådgivning såsom Apoteket, men vi tittar just nu på om vi framöver kan lösa det med hjälp av kunniga leverantörer, säger Köhler.

Utbildning

TT: När påbörjas försäljningen?

– Det beror lite på hur fort vi kan utbilda vår personal och se till att vi uppfyller det regelverk som tagits fram, säger Köhler.

Men Apotekets kommunikationsdirektör Thony Björk har invändningar:

– Tolkningen av lagstiftningen, både från oss och från socialdepartementet, är att ensamrätt för läkemedelshandel fortfarande gäller för Apoteket AB. Och därmed begår man ett lagbrott om man säljer de här varorna, säger han till TT.

När företaget Bringwells vd Krister Hanner 2001 började sälja nikotintuggummin och nikotinplåster i sin butik ledde det till åtal och ett uttalande från EU:s domstol som slog fast att det svenska apoteksmonopolet då stred mot unionens regler.

Frikändes

I juli förra året frikändes Hanner av tingsrätten. Domstolen konstaterade att försäljningen visserligen stred mot svensk lag men fastslog samtidigt att straffbestämmelsen inte kunde tillämpas eftersom EU underkänt det svenska monopolet.

Domen överklagades av kammaråklagaren Stefan Lind som nu valt att återkalla sitt överklagande. Regeringen tillsatte förra året en utredning som ska ge förslag om hur handeln med receptfria läkemedel ska hanteras i framtiden.

Handlaren Harry Franzén skånska Röstånga har också åtalats för att ha sålt både vin och rökavvänjningsprodukter i sin butik. Domstolen har dock avvaktat ett yttrande från EU och Franzén kommer därför med start på lördag att börja sälja receptfria läkemedel i sin butik.

Läs mer:

Sten Gustafsson/TT , Lina Nydahl/TT

Följ ämnen i artikeln