Skånska kvinnor använder minst epiduralbedövning

Publicerad 2018-02-08

Förstföderskor i Skåne använder mindre epidural än rikssnittet.

I Sverige väljer över hälften av förstföderskorna att ta epiduralbedövning vid förlossningen.
Men statistik från Socialstyrelsen visar att kvinnor i Skåne ligger långt under rikssnittet. Här väljer bara 38 procent att använda epidural vid förlossningen.
– För mig var det en självklarhet att lita på att min barnmorska skulle rekommendera det som var bäst för mig, säger Clara Cederholm, 27,  som födde dottern Miranda utan bedövning i Ystad i somras.

Det var P4 Malmöhus som var först ut med nyheten om att skånska förstföderskor, som föder vaginalt, i betydligt mindre utbredning än rikssnittet väljer att ta epiduralbedövning vid sin första förlossning. 

Minst epidural använder man på sjukhuset i Kristianstad där bara 22,9 procent av förstföderskorna väljer den smärtlindringen. Det sjukhus i Sverige där flest förstföderskor använder epidural som smärtlindring är Karolinska Sjukhuset i Stockholm där hela 67,9 procent väljer en epiduralbedövning vid förlossningen, enligt statistik från Socialstyrelsen. Rikssnittet ligger på 53 procent.

Ingen enkel förklaring

Varför kvinnorna i Skåne använder mindre epiduralbedövning än rikssnittet ser Andreas Herbst överläkare vid obstetrik och gynekologi på Skånes Universitetssjukhus ingen enkel förklaring till men han upplever inte att det finns en negativ inställning till epidural.

– Det är ju patienterna som väljer i första hand och varför patienter i Skåne inte väljer ryggbedövning har vi inget riktigt svar på, säger han till P4 Malmöhus.

Clara Cederholm med dottern Miranda

”Litade på vårdpersonalen”

Clara Cederholm, 27, är en av förstföderskorna i Skåne som valde bort epidural när dottern Miranda föddes i somras.

– Jag hade inte bestämt innan förlossningen vilken typ av smärtlindring jag skulle välja utan valde att lita på att vårdpersonalen skulle råda mig till det som var bäst för just min förlossning. Eftersom jag var förstföderska hade jag ju ingen erfarenhet av vad jag skulle klara av eller hur ont jag skulle få, säger Clara Cederholm.

Valde att föda i Ystad

Clara, som bor i Malmö, födde sin dotter Miranda i juli på Ystad Lasarett i Skåne. Att det blev just i Ystad var däremot ett aktivt val och något hon tror kan ha påverkat även hur hon hanterade förlossningen.

– Jag hade läst och hört mycket om att förlossningarna skulle vara bra just i Ystad. Det är ett lite mindre sjukhus och jag hade hört att man verkligen tog hänsyn till att alla förlossningar är olika och att kvinnor är olika i hur de hanterar sin förlossning, säger hon och fortsätter:

– Min barnmorska var väldigt uppmuntrande hela tiden och jag kände full tillit till att jag klarade av förlossningen. Hade jag inte känt mig trygg med personalen hade jag kanske valt att ta bedövningen men nu fixade jag det utan någon bedövning alls, säger hon.

Var du förvånad över att det är så stora skillnader mellan Skåne och övriga Sverige när det gäller om man väljer att ta epidural bedövning?

– Ja lite, bland mina vänner har de allra flesta valt att föda med epidural. Sen vet jag inte om det beror på att de blev erbjudna det direkt eller om det var något de planerat innan eller som vårdpersonalen trodde var bäst i just deras förlossning.