Studie: All tobak farlig för hjärtat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-18

Risken för hjärtinfarkt ökar upp till tre gånger – även vid passiv rökning

Alla former av tobaksanvändning ökar risken för hjärtinfarkt med upp till tre gånger, visar en ny studie. Resultaten reser nya frågor om den svenska prillans hälsorisker.

Gunilla Bolinder, tobaksforskare och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, har sin syn på snuset klar:

- Varenda en som vet hur nikotin fungerar på kärlbädden i kroppen vet att det är ett oerhört reaktivt ämne med väldigt toxiska effekter. Det verkar tämligen ologiskt att tro att man skulle kunna använda det under lång tid utan att det har några effekter på hälsan, säger hon.

"Motverka tobak"

I kommande nummer av medicintidskriften the Lancet redovisar en internationell forskargrupp resultat från uppgifter om drygt 27 000 tobaksanvändare i 52 länder. Att traditionella västerländska cigaretter är farliga för hjärtat är ingen nyhet, men bilden har varit oklar när det gäller övriga former av tobak som nyttjas i världen, så som vattenpipor, tuggtobak och indiska bidi-cigaretter.

Forskarna kan nu visa att alla former av tobaksanvändning, inklusive passiv rökning, ökar risken för akut hjärtinfarkt. Mönstret kvarstod även när forskarna hade tagit hänsyn till andra livsstilsfaktorer, kön och ålder i sina beräkningar, och risken ökar med användningen.

"Alla former av tobaksanvändning, inklusive olika varianter av rökning och tobakstuggande och passiv rökning, borde motverkas i syfte att förebygga hjärtinfarkt", skriver forskarna i sin artikel.

Bättre att snusa?

Tyvärr är det vetenskapliga underlaget i studien för litet för att säkra slutsatser om det skandinaviska snusets effekter ska kunna dras. Tidigare studier har gett delvis olika resultat i frågan, och vissa läkare och forskare har påpekat att det åtminstone är bättre för hjärtat att snusa än att röka, om man nu är ohjälpligt beroende av nikotin.

Gunilla Bolinder håller inte med:

- Man ska inte tro att det är något hjärtvänligt att vara snusare. Vi har inte hittat åderförkalkning, vilket man gör hos rökarna, men vi ser att snusning stressar hela det metabola systemet och hela hjärt-kärlsystemet. Det är stressande att ha ökad puls och ökat blodtryck. Och om man får en hjärtinfarkt är risken betydligt högre att dö om man är snusare än om man inte är det, säger Gunilla Bolinder.

Sara Rosén/TT

Följ ämnen i artikeln