Träna kropp & sinne med Qigong

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-03

Söndags Agneta Elmegård provar på en fridfull träningsform som är förbjuden i Kina

Avslappning. Söndags reporter Agneta Elmegård under ett qigongpass utomhus. Qigong är en traditionell kinesisk självträningskonst för både kropp och sinne. Syftet är att fullända kroppen, sinnet och livsfunktionerna.

Det svajar.

Här står jag med fötterna ihop rakt upp och ner och blundar och svajar som en majstång i västanvind. Inte ens det klarar jag av, tänker jag.

Jag, en före detta elitidrottskvinna, borde väl fixa den här enkla balansuppgiften, fötterna ihop, händerna ut och blunda. Men icke. Vad är det här?

Qigong, heter det. Kinesisk hälsogymnastik som ska sätta sprätt på qi – din livskraft.

– Så är det för många i början. Det är väldigt individuellt hur man reagerar på träningen, för vissa svajar det för andra inte, berättar Angelica Berg från Stockholm, en av hjälpinstruktörerna på Qigonglägret i Kvänum.

Jag är här för att prova Qigong för första gången i mitt liv. En kinesisk träningsform som vissa fördomsfullt förknippar med kinesiska pensionärer iklädda blåa kläder i exotiska resereportage från Kina. Qigong kan beskrivas som nästintill meditativ, lugn med kontrollerande rörelser och balanserande för sinnet.

Folk nickar bekant

Klockan ringde klockan sex i morse, det är nog därför det svajar så mycket på det första träningspasset, tänker jag. Andra

passet ska snart börja. Frukosten, bestående av hemlagad råggröt och te är intagen. Nu tassar vi, ett hundrafemtiotal personer, in i gymnastiksalen i Kvänums gymnasieskola. Folk nickar bekant mot varandra, några har en liten filt med sig, andra en stol. Vissa är blott åtta år gamla, andra åttio. Alla har sina givna platser i salen efter nästan åtta dagars tränande.

Längst fram står en kort man i enkel skjorta och grå byxor med vänliga ögon. Dongyue Su heter han. Det är han som introducerade Zineng Qigong till Sverige från Kina i början på nittiotalet. Hans fru fick jobb på Karolinska Sjukhuset i Solna och Dongyue Su öppnade en qigongskola. Han döpte skolan till European Zhineng Qigong Center. På den vägen är det.

Deltagare från Europa

Qigonglägret har numera blivit en internationell angelägenhet med deltagare från hela Europa och om det någonstans sker mirakler så sker de här.

– Slut ögonen, säger han på engelska. Sorlet tystnar. Slappna av i kroppen och ha ett glatt leende i ansiktet, säger han med entonig röst (jag måste snegla på grannen för att se hur det ser ut).

–Lyft armarna sakta. Fram och tillbaka. Fram och tillba

ka. Upp över huvudet, ner över ansiktet ... utmed sidorna, säger han.

Vi håller på att göra en ”Lyft upp qi” (övning som stimulerar qiflödet i kroppen), en av de grundläggande rörelserna i Zineng Qigong, som ska sätta igång livskraften i din kropp och hjälpa dig att må bra.

– Vi talar aldrig om bot eller helande, utan med Qigongträning hjälper du den egna kroppen att bli stark så att den kan läka det som inte är bra. Qi betyder energi. Du väcker kraften inom dig till liv. Jag har sett flera exempel på åkommor som blir bättre med regelbunden qigongträning, säger han blygt och berättar om undersökningen som han har låtit göra tillsammans med Astma- och allergiföreningen i Stockholm. Den visade en signifikant förbättring hos astmasjuka tack vare qigongträningen.

Dongyue Su berättar att vi i väst kräver bevis i undersökningar och på papper, så då lät han göra en undersökning.

– I Kina har vi vetat att qigong är bra för kroppen i tusentals år. Träningen har gått från mun till mun och från lärare till student. Jag är fortfarande en student, du blir aldrig fullärd i den här konsten, säger han och fortsätter.

Qi betyder energi

– Jag skulle gärna vilja återvända till Kina för att undervisa i Zineng Qigong, men den politiska situationen i Kina tillåter inte det just nu, säger Dongyue Su som dock regelbundet åker till Kina för att träna med en lärare.

I korridoren möter jag en norrman som är på qigonglägret för tredje året i rad.

Förbjudet i Kina

– Qigong är som en Harley Davidson motorcykel. Du mekar lite här och där för att få det där drömljudet i hojen så att du känner dig nöjd. På samma sätt funkar qigong för mig. Efter ett sådant här träningsläger ligger allting på plats i kroppen och du känner dig nöjd och stark, du går felfritt, säger han och försvinner in i vimlet.

– Allting blir bättre, du blir gladare, du klarar av livet bättre du blir starkare i kroppen, säger Fatima Ringwall, skolkurator och qigonglärare från Bollnäs som inte missat ett träningsläger på sju år.

Dagens tredje pass blir mitt sista. Svajningen har blivit bättre. Jag har börjat försona mig med tanken på att det förmodligen finns en kraft inom mig. Och här står jag, med rumpan i vädret, omfamnar mina fötter i en ”lyft upp qi” tillsammans med etthundrafemtio andra personer och känner frid i sinnet. Då slår det mig att det vi gör tillsammans här i dag skulle vara en omöjlighet i folkrepubliken Kina. Att samla så många i en folksamling är förbjudet.

Bara en sådan sak.

Det borde faktiskt vara en mänsklig rättighet.