Fixa jobbstressen

Publicerad 2015-09-11

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor

MIA TÖRNBLOM, skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man

i ledarskap och medarbetar­utveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Under våren har jag känt mig allt mer trött – både privat och i jobbet. Helgerna går åt till att sova och söndags­kvällarna brukar vara ren och skär ångest. Även när jag gör saker jag tycker om, som att umgås med familjen, träna eller resa, har jag inte kunnat koppla bort tankarna på allt som måste göras på jobbet. Jag har under året som gått haft ett par konflikter med chefen och nu känns arbetet allt mer meningslöst, som ett måste. Trycket över bröstet blir värre för varje vecka. Jag har trevliga kollegor och en bra lön och vill därför inte sluta. Hur gör jag jobbet roligt igen? Går det ens? /Pia

Mia svarar:  Hej Pia! Tack snälla för ditt förtroende och för att du väljer att ställa din fråga till just mig. Visst vore det enkelt om jag bara kunde säga, ”JA! Självklart går det, gör bara så här så kommer din chef att göra det rätta och vara precis som du vill ”. Men så enkelt är det såklart inte.

Betyder det att du måste säga upp dig? I ärlighetens namn tror jag inte det. Du verkar i övrigt trivas väldigt bra och då finns det all anledning att göra vad du kan för att det ska bli bra. Enklast är om du ber om att få ett möte med din chef där du säger hur du upplever din situation, men det verkar som att någonting hindrar dig. Vår chef är väldigt central för oss och rädslan för att det ska bli värre kan därför stå i vägen. Ibland hoppas vi också att saker ska gå över av sig själv men det sättet att tänka skapar mer oro än trygghet. Finns det någon med insyn som skulle kunna hjälpa dig förbereda dig för ett möte med chefen? Som kan ställa frågor så att du får insikt i vad du skulle kunna göra?

Jag skulle börja med att fråga dig vad du tycker att en konflikt är? Är det att ha olika uppfattningar? Att en gjort fel? Finns det någonting positivt med en konflikt? Självklart skulle jag också låta dig berätta hur du uppfattar det som hänt och om du själv kan se en lösning.

Jag skulle också fråga dig om vad det är du saknar hos din chef. Är hen för dominant eller för svag? Hur såg er relation ut innan den första konflikten? Har din chef några positiva sidor? Vad är du mest rädd för? Vilket är ditt drömscenario? Vad skulle du säga om du var helt ärlig mot din chef? Och om du var din chef – vad skulle du göra vad gäller din roll som medarbetare? Och finns det något du själv gjort som skapat den situation som uppstått?

Egen del är nämligen inte det samma som att säga eget fel. Det handlar inte om att skuldbelägga – tvärtom. Vi bör se vår del i konflikten för att kunna påverka. Ofta visar det sig att vi har brustit i vår ärlighet. Vi säger ja när vi vill säga nej och till slut stör vi oss på att personen inte fattar att den inte ska fråga fler gånger. Är det så behöver du träna på att vara tydlig i din kommunikation och samla mod att säga hur du känner.

Men ibland blir det fel oavsiktligt. Vi vill väl men utgår från oss själva och är inte tydlig i vår kommunikation. Då uppstår tankar som ”det fattar väl vem som helst”, ”hur tydlig ska man behöva vara”. Problemet är att ingen annan människa tänker eller tycker exakt samma som vi. Kanske har ni båda utgått från er själva när ni egentligen borde ha diskuterat er syn på saken.

Eller så är era värdegrunder för olika, eller ni som personer väldigt lika. Försök svara på de här frågorna så ärligt du kan och helst så fort som möjligt. Oro som får gro för länge äter upp vår kraft, vår energi och ofta även vårt självförtroende. För att reda ut saker behöver vi tro på oss själva, vi behöver mod och hjälp att se hur vi på bästa sätt kommunicerar det vi behöver säga. Tveka inte att höra av dig till mig om du vill bolla frågorna vidare.

WellnessMIA TÖRNBLOM, skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man
i ledarskap och medarbetar­utveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Följ ämnen i artikeln