Fixa efterrätt lätt som en plätt!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-16

3 smala recept

God mat? Ja. Extra tid? Nej.

Här är tre smala och superlätta efterrätter du kan fixa redan i dag!

Balsammarinerade jorgubbar med rosépeppar

Peppar av olika sorter är förvånansvärt gott tillsammans med jordgubbar. Prova den här varianten med sötbitter smak av rosépeppar.

4 portioner

Du behöver:

1 liter jordgubbar

3 msk florsocker

2 msk balsamvinäger

1 tsk rosépeppar

Gör så här:

1. Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem i halvor.

2. Rör ihop florsocker och balsamvinäger till en klumpfri dressing och häll den över gubbarna.

3. Smula rosépepparn lätt och blanda i den. Garnera gärna med några hela pepparkorn.

Retrofruktsallad med lime och kokos

En kul dessert som blir ett roligt samtalsämne runt bordet. En halva räcker till två portioner.

4 portioner

Du behöver:

1 stor ananas

200 g små kärnfria vindruvor

1 ask physalis

100 g frysta hallon

1 msk strösocker

1 ekologisk lime

3 msk kokos, gärna hyvlad

Gör så här:

1. Skär ananasen i två halvor på längden. Skär ur köttet med en vass kniv och tärna det i sockerbitsstora bitar. Lägg det i en bunke.

2. Halvera physalisfrukterna och lägg i det och resten av frukten och bären i bunken. Strö över sockret och rör om.

3. Tvätta limen och riv skalet fint och blanda i det.

4. Rosta kokosen hastigt i en torr stekpanna.

5. Skeda upp fruktsalladen i ananashalvorna och toppa med kokosen.

Citronmelon med ingefärsyoghurt

Uppiggande dessert där smakerna av melon, citron och ingefära går hand i hand.

4 portioner

Du behöver:

1 kg melon, till exempel galia-, cantaloupe- eller honungsmelon

2 dl vatten

2 dl strösocker

1 ekologisk citron

2 dl turkisk yoghurt

1 msk riven färsk ingefära

3 msk flytande honung

Gör så här:

1. Skär ut små kulor av melonen med kuljärn eller skär melonköttet i kuber.

2. Koka upp vatten och socker och låt det sjuda till en simmig lag i cirka 4–5 minuter utan lock.

3. Tvätta citronen i varmt vatten och riv skalet fint. Rör i citronskalet i lagen och låt den svalna helt. Häll lagen över melonklyftorna och marinera minst 1 timme i kylen.

4. Blanda yoghurt, ingefära och honung och servera till.

Fler smala desserter hittar du på Viktklubb.se