Diabetiker friskare med Atkinsdieten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-07

Blodsockret sänks tre gånger mer

Atkinsmetoden kan vara lösningen för diabetiker.

Kost med mängder av fett och protein gjorde diabetiker i Blekinge friskare – och smalare.

Enligt Atkinsdieten ska du undvika frukt .

Diabetespatienter på Blekingesjukhuset har provat den populära bantningskuren Atkinsmetoden. Med mycket goda resultat, skriver TT.

Sänkte sitt blodsocker

I en studie sänkte diabetiker på Atkinsdiet sitt blodsocker med tre gånger jämfört med

patienter som följde vedertagna rekommendationer.

Atkinsdiabetikernas viktminskning var dessutom fem gånger större än de diabetiker som inte gick på dieten.

Enligt läkarna på Blekingesjukhuset är hemligheten bakom resultaten att diabetikerna på Atkinsdiet inte plågades av hunger i samma utsträckning.

– Vi säger till patienterna att vill ni ha effektiv behandling är det detta vi rekommenderar, säger Jörgen Vesti-Nielsen, överläkare på sjukhuset till TT.

Enligt tidigare rekommendationer ska diabetikers kost till en tredjedel bestå av fett, mellan 50 och 60 procent ska bestå av kolhydrater i form av till exempel fullkornsbröd och grönsaker.

Lite kolhydrater

Atkinsdieten går ut på att äta kost som består av 50 procent fett och bara 20 procent kolhydrater.

Studien är dock inte publicerad och granskad av experter. Näringsforskaren Bengt Vessby manar därför till försiktighet.

Så här fungerar Atkinsdieten

Andreas Johansson

Följ ämnen i artikeln