Gurkmeja stoppar inflammationer

Uppdaterad 2019-01-25 | Publicerad 2006-01-30

Kan hejda tillväxt av cancertumörer

Gurkmejan drar till sig ett allt större intresse för sina hälsobringande effekter.

Kryddväxten kan stoppa sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och hejda tillväxten av cancertumörer, visar laboratorieförsök.

Men hittills har få studier gjorts på människor.

Gurkmeja.

– Forskningen tragglar sig fram, för pengarna finns inte. Läkemedelsbolagen har inga ekonomiska intressen av att gå vidare, säger professor emeritus Stig Bengmark till TT.

I det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Journal of parenteral and enteral nutrition går han igenom en lång rad studier som gjorts om gurkmeja.

Den är billig, lätt att få tag i och ofarlig för människan även i stora mängder. I det indiska köket är den ett måste, en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen. I Sverige är det mest curryälskare som får i sig gurkmeja – det är den som ger curryblandningen dess gula färg.

Mot inflammation

Gurkmejan har flera egenskaper som kan vara nyttiga. Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas.

Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är inflammatoriska.

– För hög inflammation i kroppen är mamma till många kroniska sjukdomar, säger Stig Bengmark.

Hans genomgång omfattar flera folksjukdomar, bland annat ateroskleros, som leder till hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor. Resultat från djurförsök tyder på att gurkmejan ger skydd mot dem.

En matsked

I laboratorieförsök har den också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.

För den som inte har tålamod nog att invänta resultat från kliniska studier, utan vill börja äta gurkmeja på eget bevåg, är rekommendationen i forskningslitteraturen en rågad matsked per dag, tipsar Stig Bengmark.

Gurkmeja – en tropisk ört

Cecilia Klintö/TT

Följ ämnen i artikeln