Ny upptäckt kan hjälpa mot obotlig cancerform

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-21

Forskare vid Uppsala universitet har gjort en viktig upptäckt som ger hopp om att kunna bota den obotliga blodcancern multipelt myelom.

Myelom är en av de vanligaste typer av blodcancer. Varje år får omkring 500 personer diagnosen. I dag finns behandlingar som kan bromsa sjukdomsförloppet – men sjukdomen anses kronisk.

Viktig upptäckt

Nu har ett forskarteam vid Uppsala universitet upptäckt ett nytt sätt för myelomcellerna att utvecklas. Den här upptäckten kan ligga till grund för att ett nytt läkemedel skulle kunna tas fram.

– Det hjälper oss att förstå hur myelom utvecklas och öppnar nya vägar för riktad terapi, säger Helena Jernberg Wiklund, en av forskarna bakom studien.

Riktad medicin

Studien, som är gjord tillsammans med forskare vid Vrije Universitet Brussels i Belgen visar att modifieringar av myelomcellens arvsmassa via så kallade epigenetiska mekanismer tystar ner specifika gener som gör att sjukdomen sprider sig. Med den kunskapen skulle man kunna ta fram ett nytt läkemedel som riktar sig direkt mot de proteinkomplex som är ansvariga för att tysta genernas uttryck och därmed behandla sjukdomen.

Oklar tidsram

– Arbetet att identifiera enskilda komponenter och genernas betydelse för tumörens tillväxt fortgår nu, säger Helena Jernberg Wiklund.

När ett nytt läkemedel skulle kunna bli verklighet är ännu oklart, menar hon.

Följ ämnen i artikeln