Så drabbas du av turistmage
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-02
De vanligaste smittämnena som ger mag– och tarmsymptom
Bacillus Cerus (matförgiftningsbakterie)
Var: Finns i hela världen
Smittväg: Förorenade livsmedel eller livsmedel som förvarats länge i hög temperatur
Symptom: Diarré och/eller kräkningar
Inkubationstid: 1-6 timmar för kräkningar, 6-24 timmar för diarré.
Behandling:Vätskeersättning
Calicivirus (kräksjuka)
Var: Finns i hela världen
Smittväg: Via kontakt med smittade personer, dricksvatten, råa skaldjur, grönsaker som förorenats med avloppsvatten, livsmedel som hanterats av smittad person.
Symptom: Illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.
Inkubationstid: 12-48 timmar
Behandling: Vätskeersättning
Campylobacterinfektion
Var: I hela världen
Smittväg: Huvudsakligen via förorenade livsmedel
Symptom: Akut insjuknande med diarré, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
Inkubationstid: Vanligast 1-3 dygn men kan variera mellan 1-10 dygn
Behandling: Vätskeersättning
Colostridium perfingens (matförgiftningsbakterie)
Var: I hela världen
Smittväg: Vanligast genom maträtter som gjorts på långkok, exempelvis kalops, chili con carne, kokt lax. Genom att maten sedan får stå och svalna sakta i rumstemperatur eller i för stort kärl kan bakterien få fäste.
Symptom: Akut insjuknande med kolik, diarré, buksmärtor och illamående.
Inkubationstid: 8-24 timmar
Behandling: Eventuellt vätskeersättning
Cryptosporidiuminfektion
Var: I hela världen
Smittväg: Via avloppsförorenat vatten eller via födoämnen. Smitta från person till person via direktkontakt kan också förekomma.
Symptom: Diarré, buksmärtor, illamående, huvudvärk, feber.
Inkubationstid: 2-12 dygn
Behandling: Vätskeersättning vid behov
Enterohemorragisk E.coli infektion (EHEC)
Var: I hela världen, men relativt stora utbrott har förekommit i Kanada, USA, England, Tyskland och i Japan
Smittväg: Via opastöriserad mjölk, opastöriserad äppelcider, yoghurt, sallad, salami, medvurst, rostbiff, hamburgare. Friluftsbad i förorenat vatten eller att dricka kranvatten är andra smittovägar.
Symptom: Blodig och oblodig diarré, illamående och kräkningar. Sjukdomen går normalt över inom en vecka. I fem procent av fallen (framför allt barn under fem år och gamla) utvecklas HUS som uppträder inom 2-14 dygn. Njurarna skadas med njursvikt som följd.
Inkubationstid: 3-4 dygn
Behandling:Vid HUS krävs intensivvårdsbehandling och dialys.
Escherichia coli-infektioner i tarmen
Var: I hela världen
Smittväg: Via livsmedel
Symptom: Vattnig eller slemmig diarré (ibland även blodig), illamående, feber.
Inkubationstid: 10-12 timmar
Behandling: Vätskeersättning
Giardiainfektion
Var: I hela världen
Smittväg: Via avföringsförorenat vatten och ibland via livsmedel
Symptom: Diarré, magkramper, trötthet, viktminskning. En person kan vara bärare av smittan utan att ha några symptom alls.
Inkubationstid: 7-10 dygn
Behandling: Antibiotikum
Rotavirusinfektion
Var: I hela världen
Smittväg: Från person till person (vanligast drabbas små barn)
Symptom: Diarré och kräkningar ibland med uttorkning som följd.
Inkubationstid: 1-3 dygn
Behandling: Vätskeersättning, små barn kan behöva matas med sked.
Salmonellinfektion
Var: I hela världen
Smittväg: Via livsmedel
Sympyom: Buksmärtor, diarré och ibland kräkningar
Inkubationstid: 1-3 dygn
Behandling: Vätskeersättning
Shigellainfektion (Rödsot)
Var: I hela världen (90 procent av de svenska fallen har dock smittats utomlands)
Smittväg: Genom födoämnen som till exempel grönsaker som sköljts i förorenat vatten.
Symptom: Måttlig feber, buksmärtor och diarré.
Inkubationstid: 2-3 dygn
Behandling: Vätskeersättning samt antibiotika
Staphylococcus aureus (matförgiftning)
Var: I hela världen
Smittväg: Via livsmedel som bakverk, såser, smörgåsar med pålägg, skivat kött och ägg.
Symptom: Akut illamående, magkramper, kräkningar och diarré.
Inkubationstid: 1-7 timmar
Behandling: Vätskeersättning
Vibro parahemolyticus
Var: I områden med salta vatten och där konsumtion av rå fisk är vanlig som Japan, sydöstra Asien och USA
Smittväg: Via förtäring av rå fisk eller råa skaldjur
Symptom: vattnig diarré, buksmärtor, ibland illamående, kräkningar, feber och huvudvärk
Inkubationstid: 12-24 timmar
Behandling: Vätskeersättning
Yersiniainfektion
Var: I hela världen
Smittväg: Sannolikt via livsmedel eller förorenat vatten
Symptom: Akut diarré, kräkningar och buksmärtor
Inkubationstid: 3-7 dygn
Behandling: Västekeersättning och vid riktigt svår sjukdomsbild antibiotika
Källa: Smittskyddsinstitutet
Läs mer:
Mary Örnborg