Så sänker du ditt kolesterol

Uppdaterad 2011-10-06 | Publicerad 2010-10-29

Stark fett-trend bekymrar läkare: Som att backa till 70-talet igen

NYTTIGT Nötter är en knaprig väg till ett bättre liv.

I 20 år sjönk svenskarnas kolesterolvärde.

Men nu står animaliska fetter återigen på menyn – något som bekymrar läkare.

– Det vore som att backa tillbaka till 70-talet, säger Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin.

Mai-Lis Hellénius.

Våra matvanor är väldigt viktiga för kolesterol­värdet, även om också andra levnadsvanor har betydelse. Sköter vi oss väl står effekten tydligt att läsa i statistiken – de senaste decennierna har hjärtinfarkterna minskat kraftigt.

– Den enskilt viktigaste faktorn till det är våra sjunkande kolesterolnivåer, som i sin tur har utlösts av att vi i vissa avseenden ändrat våra vanor till det bättre, säger Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin med inriktning kardiovaskulär prevention.

Stark trend

Men samtidigt påpekar hon att det finns en stark trend i Sverige att gå tillbaka till att äta mer animaliska fetter igen.

– Det bekymrar mig och många andra, det vore som att backa tillbaka till 70-­talet. Vi ska ju fortsätta framåt och ta itu med nya hälsorisker i stället, säger hon.

”Ofta ärftligt”

Högt kolesterol är livsfarligt. Det kan leda till kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke och olika former av blodproppar.

– Har man jättehöga blodfetter kan man faktiskt se ibland att man får fettinlagringar i huden under ögonen och på knogarna. Då har man ofta ärftligt, kraftigt förhöjda blodfetter, säger Mai-Lis Hellén­ius.

Börjar tidigt

I de allra flesta fall märks dock inte det höga kolesterolet och processen med högt kolesterol som samlas i kärlväggarna kan börja i tidig ålder.

Men det finns mycket du kan göra för att förebygga och sänka högt kolesterol – här är de tio bästa råden.

Följ ämnen i artikeln