Härligt, härligt –  men farligt, farligt

Publicerad 2011-06-05

Experter varnar för den starka solen

Anton Svärdhagen, Cecilia Engberg och Ulrika Bonnerstig.

UV-strålningen är extra hög just nu. Risken att bränna sig är stor – ändå passar många på att lägga sig i skarp sol. Utan att känna till riskerna.

Nu larmar experten:

– Efter tio minuter i stark sol måste du skydda dig. Annars bränner du dig och då är skadan redan skedd, säger UV-experten Ulf Wester.

I helgen har soldyrkande svenskar kastat sig ut på gräsmattor över hela landet. Det många inte har känt till är att UV-strålningen stigit i takt med blå himmel och stark sol.

– UV-strålningen är hög just nu men kommer att gå ned i och med att vädret blir ostadigare, säger meteorologen Linnea Rehn.

Krävs skydd

Längst i söder är UV-strålningen mycket hög.

Efter fem till tio minuter

i stark sol krävs skydd för att solskadorna inte ska bli permanenta.

– Utsätter man sig avsiktligen för stark sol skadas huden vilket leder till mängder av DNA-skador. De kan repareras, men hur stora skadorna blir beror på slump och genetik, säger strålskyddsexperten Ulf Wester.

Skadorna kan i värsta fall utvecklas till hudcancer – den cancerform som ökar mest

i Sverige. Ljushyade, blonda, rödhåriga och fräkniga löper alltid större risk att få solskador. Barn är särskilt utsatta

i sommartid.

”Lita inte på krämer”

– Klä dem gärna i luftiga kläder som skyddar mot solen. Visst ska barn kunna vara ute hela dagen, bara det finns skugga i närheten.

Lita inte på att solkrämen är ett fullgott skydd, varnar strålskyddsexperten.

– Flera studier visar att de som använder solkrämer i stället solar mer, fastän de snålat eller inte smörjt in sig ordentligt med krämen.

Blåsigt men vackert väder är förrädiskt.

– Det är lätt att glömma hur hårt solen tar, särskilt om det blåser eller om man är ute på havet, säger Ulf Wester.