Hypnos kan effektivt behandla IBS

Uppdaterad 2012-09-11 | Publicerad 2012-03-29

Ny forskning visar att de som är drabbade av magsjukdomen IBS kan bli hjälpta av hypnos. I studien fick 40 procent av patienterna lindrade besvär – och en förbättring som bestod under lång tid.

Cirka 15 procent av Sveriges befolkning är drabbad av IBS, Irritable Bowel Syndrome. Sjukdomen är inte farlig, men är ofta både smärtsam och besvärlig, och det finns ingen behandling som fungerar för alla. De med lättare symtom kan bli hjälpta av livsstilsråd och viss medicinering, men för de med svårare besvär har det hittills inte funnits effektiv behandling. Nu kan forskare vid Sahlgrenska akademin i två studier visa att hypnos både effektivt behandlar och ger bestående lindring även för de med svår IBS.

– En tarminriktad hypnos innebär inte att man går in och gräver i själen, utan det är en djup form av avslappning där patienten lär sig få kontroll över sin kropp, säger Magnus Simrén, forskare vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

40 procent fick lindrade symtom

Att hypnos skulle fungera som behandling mot IBS är dock inget nytt. Det har använts sedan mitten av 80-talet men varit begränsat till högspecialiserade hypnoterapicenter. Nu ville forskarna alltså ta behandlingen till vanliga psykologmottagningar och sjukhus och har följt 346 patienter.

– Behandlingen går ut på att patienten själv får lära sig att sätta sig i hypnos och på så sätt kontrollera sina symtom. Det kan till exempel gå ut på att man föreställer sig tarmen som en flod, som antingen kan forsa, strömma sakta eller vara helt stilla, berättar Magnus Simrén.

I den första studien behandlades 138 patienter med hypnoterapi en timme i veckan i tolv veckor, medan resterande fick allmänna råd om kost och avslappningsövningar. I gruppen som fått hypnos fick 40 procent av patienterna lindrande symtom jämfört med 12 procent från den obehandlade gruppen.

– Ett intressant resultat i studien var också att många som inte fått lindring av sina symtom ändå kände sig nöjda efteråt. Vad detta beror på undersöker vi nu vidare, berättar Magnus Simrén.

Resurskrävande behandling

I den andra studien följde man upp 208 patienter som tidigare fått hypnoterapi, och den visade att 85 procent fortfarande hade effekt av behandlingen upp till sju år senare – och att de fortfarande använde tekniken de lärt sig.

Det går inte att säga om hypnos kommer att bli en rekommenderad behandling i framtiden. Idag finns det en utbildad sköterska som kan ge patienter hypnoterapi på avdelningen där Magnus Simrén jobbar, och i Sverige finns det inte mer än en handfull.

– Hypnos är en resurskrävande behandling eftersom den tar tid. Just nu undersöker vi om det fungerar att behandla en grupp om åtta personer åt gången, det har gjorts studier som visar att det är lika effektivt, säger Magnus Simrén.

Följ ämnen i artikeln