”Hur blir jag kvitt sötsuget?”

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2014-08-04

Här är psykologens bästa tips på hur du lär dig att stå emot frestelserna

Här är psykologens bästa tips på hur du lär dig att stå emot frestelserna.

Hej!
Jag har precis gått med i Viktklubb. Jag är inte överviktig, men har ett svårt förhållande till sötsaker. När jag väl sätter igång så vräker jag i mig. På senare tid har det eskalerat och jag har sakta men säkert börjat att gå upp. Fortsätter det så kommer jag snabbt att fortsätta öka i vikt.
Av olika orsaker är jag väldigt trött, vilket påverkar mitt sötsug. Men jag vet inte hur jag ska komma ur denna dåliga spiral. Det känns som ett kraftigt beroende. Varje dag försöker jag hålla mig till nyttig mat, men framåt kvällen äter jag massa onyttigheter. Jag har god kunskap om kosthållning och tränar cirka tre gånger i veckan, men behöver nu hjälp för att ta mig ur sockerträsket.
//Tacksam för svar
Peter
Klara Edlund: Hej Peter,
tack för ditt mejl. För mig låter det som att du har en ätstörning. Du beskriver att du äter bra och tränar regelbundet, men att du har återkommande episoder där du inte kan motstå onyttigheter. Hoppas att jag har uppfattat dig rätt.
Kan det vara så att du försöker dra ner på hur mycket du äter under dagarna och avstå från de "onyttigheter" som du sedan beskriver att du "vräker i dig"? Skälet till att jag frågar är att det är ett vanligt mönster bland personer med ätstörningar. Till slut hamnar man i en ond cirkel, vilket i sin tur gör att man blir hungrig och trött. Och resultatet blir ofta att man känner sig misslyckad för att man inte lyckas hålla sin planerade strikta kost och sedan tappar kontrollen.
Känner du igen dig? I så fall är mitt råd att tydligare planera vad du ska äta varje dag, så att du får i dig en ordentlig frukost, lunch, middag och två-tre mellanmål, med ungefär tre till fyra timmars mellanrum. Det hjälper dig att hålla blodsockernivåerna stabila, vilket i sin tur dämpar impulserna att hetsäta. Samma effekt har din träning, så fortsätt med den.
Har du svårt att hålla dig ifrån sötsakerna kan en god idé vara att planera in även dem. Förslagvis när du är mätt precis efter en måltid. Det kan vara ett bra sätt för att komma till rätta med problemet.
Är det så att det faktiskt handlar om en ätstörning tycker jag även du ska besöka en läkare, för du behöver inte klara detta på egen hand. Det du beskriver är någonting jag arbetar med hela tiden. Det är vanligt och det finns effektiv hjälp att få med kognitiv beteendeterapi (KBT).
Jag vill gärna höra hur det går för dig. Du kan väl höra av dig igen?
Är du också beroende av socker? Få hjälp med din vikt här

Följ ämnen i artikeln