Rökning skördar fler liv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-31

Men i Sverige har trenden vänt - allt fler fimpar

STOCKHOLM

Varje år dör nästan fem miljoner människor i världen av tobaksrelaterade sjukdomar, mestadels efter rökning.

Om ett par decennier kan siffran vara den dubbla, enligt Världshälso- organisationen. Men i Sverige har trenden vänts.

vanlig syn. Allt fler svenskar fimpar.

- Rökningen är på väg ut, säger Margaretha Haglund, Folkhälsoinstitutets tobaksexpert.

Folk som tittar snett på den som tänder en cigarett, gravida som uppmanas att sluta röka eller rökförbud på jobbet. Det är inget ovanligt i Sverige längre. Här har både attityder och tobakslagstiftning skärpts under åren och allt färre väljer att röka dagligdags.

Från 1980 till 2001 har andelen rökare minskat från 33 till 19 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Under samma period har Margaretha Haglund kämpat mot rökning i Sverige.

- Det var motvind när jag började och nu är det medvind. I dag är det en mer politiskt korrekt fråga och fler arbetar med den, säger hon.

Viktig konferens

Det svenska receptet kan stavas uthållighet. Det är vad Margaretha Haglund tror har fått fler att fimpa eller att aldrig börja.

- Vi har hållit på lång tid och haft kontinuitet i våra insatser. Det finns inte en dundermedicin, utan det måste vara en blandning av lagstiftning, höga priser och utbildning.

De erfarenheterna tar hon med sig till Helsingfors där en sex dagar lång världskonferens om tobak börjar på söndag. Drygt 2 000 experter från omkring 130 länder samlas för att hitta sätt att minska tobaksskadorna.

Konferensen är den tolfte i ordningen och kanske den mest betydelsefulla hittills. I maj i år antog Världshälso- organisationen (WHO) en internationell konvention om tobak. Den kräver bland annat att länder begränsar tobaksreklam, inför rökförbud i offentliga lokaler och sätter varningstexter på paket med tobaksprodukter. Nästan 50 länder, däribland Sverige, har skrivit under.

Hjälp till u-länder

En viktig fråga på konferensen blir hur konventionen ska få genomslagskraft, framför allt i u-länderna. WHO beräknar att tio miljoner människor kommer att dö årligen av sin tobaksanvändning, huvudsakligen cigarettrökning, under 2025-2030 och att 70 procent av dem är från utvecklingsländerna.

- Tobaksindustrin tittar på framtida marknader och inser att där kan man lura nya konsumenter som inte är lika upplysta. För u-ländernas del krävs att i-länderna stöder dem, säger Margaretha Haglund.

I Sverige dog under 1999 och 2000 drygt 6400 personer per år av rökrelaterade sjukdomar, enligt Socialstyrelsen. Under 1990-1992 var motsvarande siffra nära 7400 per år. Vanliga fall är cancer samt hjärt-kärlsjukdomar.

Snus

Men att Sverige internationellt sett ligger väl framme med sjunkande dödstal är ingen anledning att slå sig till ro. Det framhåller Hans Gilljam, överläkare på Centrum för tobaksprevention i Stockholm, som också deltar i konferensen.

- Vi har gottat oss lite för länge och tycker att allt verkar så bra. Det är sex och ett halvt tusen som dör och man kan inte tycka att det är lagom.

Han pekar också på en annan nikotinfälla - snus som används av en miljon svenskar och vars risker diskuteras.

- Det är mindre farligt att snusa än att röka. Men det tog lång tid innan vi förstod hur farlig rökningen var och vi har inte sett slutet på storyn när det gäller snuset.

Fakta: Rökning i Sverige

Fakta: Tobakskonferens

Malin S Ånell/TT MalinS Ånell/TT

Följ ämnen i artikeln