Solljus kan minska cancerrisk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-02

Lymfkörtelcancer minskade hos personer som solar mycket, visar forskning

Säg solstrålning och många kommer direkt att tänka på ökad risk för cancer. Men nu visar en studie att solen faktiskt också kan minska risken för vissa typer av cancer.

– Det var väldigt överraskande, säger forskaren Karin Ekström Smedby om resultatet.

Hon är ledande forskare bakom en studie om sambandet mellan solande och lymfkörtelcancer, lymfom, som gjorts av forskare vid bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet. Studien publiceras i kommande nummer av den amerikanska medicintidskriften Journal of the National Cancer Institute och resultaten går stick i stäv med den traditionella uppfattningen som går ut på att flitigt solande ökar inte bara risken för hudcancer (exempelvis malignt melanom) utan även risken för cancer i lymfsystemet.

– Det har man trott eftersom det finns ett samband mellan hudcancer och lymfom. Men vår studie visar att det är osannolikt att solen ligger bakom sambandet eftersom risken för lymfom minskar vid solande, säger Karin Ekström Smedby.

Telefonintervjuer

Totalt deltog 6927 danskar och svenskar mellan 18 och 74 år i studien. Ungefär hälften av deltagarna hade fått diagnosen lymfkörtelcancer, antingen Hodgkins sjukdom eller non-Hodgkin lymfom. Resten var friska så kallade kontrollpersoner.

Deltagarna uppgav i telefonintervjuer bland annat hur deras solvanor hade sett ut tidigare i livet. Efter statistiska analyser kunde forskarna visa att de personer som hade vistats mycket i solen som barn eller i 20-årsåldern hade mellan 30 procent och 40 procent lägre risk än övriga att drabbas av den vanligaste formen av lymfkörtelcancer, non-Hodgkins lymfom. Resultaten blev inte statistiskt säkra beträffande de övriga formerna av lymfom även om de pekade i samma riktning.

Fler studier

Nu vill forskarna fortsätta med studier som kan visa varför de såg just det här sambandet. En teori som de framhåller i sin artikel är att vitamin D, som kroppen bildar i solljus, kan vara inblandat på något sätt.

”I skenet av de stora möjliga konsekvenserna för allmänhetens hälsa som dessa resultat kan få, är vidare studier av solljus och vitamin D:s koppling till cancer minst sagt berättigade”, skriver bland andra forskaren William Blot, verksam vid International Epidemiology Institute, i en kommentar i tidskriften.

– Det kan finnas andra mekanismer också. Det här är en cancer som utgår från immunförsvarets celler, alltså lymfocyterna, och man vet att solen påverkar immunförsvaret direkt, säger Karin Ekström Smedby.

Sara Rosén/TT

Följ ämnen i artikeln