”Det bara small till i ryggen”

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2010-02-08

Gerd, 78, har folksjukdomen som läkarna inte låtsas om

Över 100 000 svenskar kommer att råka ut för ett benbrott i år.

I nio av tio fall beror det på att skelettet är skört. Men det struntar många läkare i.

– Vi äldre måste stå på oss mer, säger Gerd Möller, 78, som haft turen att få prova ett nytt läkemedel som kan bli godkänt i vår.

När det smällde till i ryggen efter ett tungt lyft för några år sedan fick Gerd diagnosen: ryggskott. Läkaren skrev ut värktabletter och sa att de inte kunde göra mycket mer.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Jag fick sådana ischiasbesvär att jag knappt kunde gå. Värken strålade neråt benen, berättar Gerd Möller under en promenad hemma i Orminge utanför Stockholm.

Endast ett fåtal utreds

Hon är en av tusentals drabbade och så här långt ett ganska typiskt fall enligt en studie på 400 slumpmässigt utvalda svenska kvinnor i åldrarna 70–80 år.

Var tredje visade sig ha ett skört skelett, men det visste bara ett fåtal om. Trots ryggvärk och frakturer utreds bara ett fåtal. Ännu färre får rätt diagnos och behandling. Av de 30 procent som var bensköra hade sju fått diagnosen osteoporos och blivit behandlade med kalciumtillskott och D-vitamin. Bara två procent hade fått en mer effektiv behandling som bromsar sjukdomen.

”Många råkar illa ut”

Hade Gerd nu fortsatt att följa strömmen hade hon med stor sannolikhet gått ovetande mot nästa fraktur. Bensköra som drabbas av en fraktur löper dubbelt så stor risk att bryta sig igen. Ofta med långvarigt lidande som följd. Värst är frakturer på ryggkotorna.

– Det blir lätt så att man blir satt på undantag då man är 80 år. Läkarna tycker nog att man får räkna med lite värk när man är gammal, tror hon, och brukar peppa sina väninnor att stå på sig.

– Många råkar illa ut. En skickades till en kiropraktor med sin sköra rygg. Andra får varken kalktabletter eller information om hur de kan stärka kroppen, säger Gerd, som är gammal sjukgymnast och utöver promenaderna tränar på Friskis & Svettis tre gånger i veckan.

Fick prova ny medicin

Själv hade hon tur med en läkare som skickade henne på magnetröntgen.

– Det såg inte så kul ut med alla inåt-buktande diskar, men jag fick en förklaring till värken och kalktabletter.

När det inte räckte fick Gerd erbjudande om att prova en ny medicin mot benskörhet, Prolia. Den ges som en injektion två gånger per år.

– Den första tog jag för fem år sedan. Man känner inget alls. Tanken är att skelettet ska byggas upp igen, berättar Gerd som klarat ett par riktiga vurpor utan att bryta sig.

Av de resultat som hittills publicerats ska risken för nya benbrott minska med över 60 procent. Det är så bra att det europeiska läkemedelsverket, Emea, tros godkänna preparatet inom kort.

Ny behandling halverar risken för fler benbrott

Det är aldrig för sent att bromsa benskörhet. Räcker det inte med kalcium och D-vitamin finns flera effektiva läkemedel som stoppar processen och stärker skelettet.

Bifosfonater är en grupp läkemedel som förhindrar att skelettet bryts ned och minskar risken för frakturer med 40–50 procent. Finns både i tablettform och som injektionsvätska. Används i förebyggande syfte och då benet redan är brutet för att påskynda läkning. Till dessa hör: Aclasta, Alenat, Fosamax och Optimate.

Preotact (parathormon, PTH) är en naturlig hormonvariant som bygger upp och stärker benen. Medicinen ska användas av personer som råkat ut för minst två kotfrakturer och löper stor risk att drabbas igen. Tas dagligen med injektionspenna under ett och ett halvt år.

Prolia (denosumab) är en helt ny typ av läkemedel som tros bli EU-godkänt i vår. Preparatet består av en human monoklonal antikropp, ett protein, som hämmar produktionen av de celler som bryter ner skelettet. Injiceras precis under huden en gång i halvåret och ska minska risken för frakturer med över 60 procent.

Protelos (strontiumranelat) minskar nedbrytningen av skelettet och stimulerar nybildning av ben. Minskar risken för kotfrakturer. Skyddar även äldre kvinnor med svår osteoporos från höftfrakturer, men ökar samtidigt risken för blodpropp. Består av ett pulver som löses upp i vatten och dricks dagligen.

Vertebroplastik går ut på att spruta in ben-cement i sammantryckta kotor. Det har blivit en populär metod som anses lindra smärtan. En ny studie visar dock att den inte är effektivare än placebo.

Forsteo (teriparatid) används vid allvarlig benskörhet i ryggkotorna då varken bifosfonater eller strontiumranelat hjälper. Tas dagligen med injektionspenna i högst två år.

Så stärker du skelettet

Promenader, dans och annan motion som belastar skelettet.

Sol på bar hud. På sommaren räcker det med en kvart.

Näringsrika måltider.

Kalcium och D-vitamin i kombination.

Mjölk, ost och andra kalciumkällor.

Proteintillskott.

Undvik rökning.

Banta inte.

Äldre kvinnor kan även ha nytta av soja och en liten dos östrogen.

Följ ämnen i artikeln