"Jag visste direkt – stroke!"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-30

Hans snabbhet räddade Siris liv

Tack vare Hans snabba beslut klarade sig Siri utan bestående skador efter stroken.

När Hans fick syn på sin granne Siri den där fredagsmorgonen märkte han att något var fel.

– Hon sluddrade och orden kom ut osammanhängande. Jag förstod direkt att hon fått en stroke. Det fanns ingen tid att förlora.

Det snabba beslutet kan ha räddat Siris liv. I dag kramar de om varandra hemma på gatan igen.

Ska man hälsa på Siri Strand så måste man först passera parkeringsplatserna. I det stillsamma radhusområdet i Lindome ligger enplanshusen i prydliga rader bakom garagen och vändplatserna. Det var här hon kom utvinglande en solig förmiddag i maj för att köra till frissan. Hon ville vara lite extra fin till helgen. Tidigt morgonen därpå skulle hon fara iväg med sina vänner i Lions på bussresa till Tyskland. Hemma var resväskan så gott som packad och klar. Nu skulle hon bara iväg ett par ärenden.

– Jag såg direkt att något inte stod rätt till, berättar grannen Hans Skagert som precis hade parkerat sin bil när Siri kom. 

Pratade väder och vind

Siri och Hans hade varit grannar i många år. De kände varandra som grannarna på gatan gjorde mest. De hjälptes åt att hålla koll på varandras hus och fixa posten när man var bortrest. De bytte ett par ord om väder och vind när de sågs.

– Siri som brukar vara så glad och pratsam sluddrade något som jag knappt hörde. Orden kom ut osammanhängande. Hon vinglade och såg inte stadig ut. Jag tvekade inte en sekund utan ringde 112 direkt.

För över tjugo år sedan drabbades Hans Skagerts fru av stroke. Hon fick flera olika men efter det, bland annat minskad rörlighet och afasi. I dag är hon engagerad i afasiföreningen i Göteborg och jobbar med att nå ut med information om vad afasi innebär. Så när Hans såg Siri på parkeringsplatsen kände han igen symptomen, trots alla år som gått.

Ambulansen skulle komma, meddelade SOS-personalen, men utan blåljus och sirener. 

– De gjorde tydligen bedömningen att Siri inte var så illa däran, vilket var underligt, tycker Hans.

Men Hans fattade ett snabbt beslut. Han visste av erfarenhet att varje minut är värdefull när man drabbas av stroke. Det kan ha varit avgörande för Siri.

– Det finns ingen tid att förlora, det visste jag ju. Så jag satte henne i min egen bil och körde allt vad jag kunde till Mölndals sjukhus. Det tog ungefär en kvart, inte mer.

När de kom dit och Siri hade skrivits in gick allt väldigt fort – precis som man vill när det är allvarligt.

– Till skillnad från när min fru drabbades är sjukhuspersonalen numera väldigt medveten om hur viktigt det är att vara snabb när någon fått en stroke. Det kändes jätteskönt att se att funkade.

Vi sitter hemma hos Siri, fyra månader senare. Hemma i huset, bakom parkeringsplatsen, på den lilla gatan där alla bryr sig om varandra som goda grannar gör. Hon är avundsvärt pigg, en strålande nybliven åttioåring med humorn och hjärtligheten i behåll.

Hon bjuder på kaffe i näpna gammeldags finkoppar och kakor från ett dignande kakfat inne i vardagsrummet.

Väggarna är fulla av tavlor och fotografier. De flesta föreställer barnbarnen, i ishockeymundering eller på skolfoton. Hon berättar livligt om minnen från förr. Om hur hon och maken flyttade till Mölndal från Umeå för att maken tagit över hela serverings- och kioskverksamheten på nybyggda Åby travbana. Om när de hade stor villa och barnen drog dit hela kompisgänget och hade fest i gillestugan. Om trav- och galopphästarna hon ägt och följt under deras framgångsrika karriärer. Hon skrattar länge åt historierna.

Av stroken minns hon ingenting alls. 

– Jag vaknade upp i en sjukhussäng och min dotter satt bredvid. Läkaren berättade att jag dessutom hade ramlat och slagit mig så jag hade en ordentlig bula. Det måste ha varit innan Hans såg mig. Jag kom inte ihåg någonting av vad som hänt. Jag var ju på väg till Tyskland ...

”Hennes mobil var ett elände”

Innan Hans lämnade av Siri på sjukhuset hade han ändå fått så pass mycket kontakt med henne att hon kunde berätta sin dotters namn.

– Jag ville ringa någon av hennes anhöriga. Det var ett elände att klara av hennes mobiltelefon för den är inte som min, ler Hans nu i efterhand.

Men till sist hittade jag rätt och fick tag på dottern.

Siri fick stanna ett par dagar på sjukhuset innan hon kom hem igen. Hon klarade sig bra, utan bestående skador. Kamratgänget från Lions hörde förstås av sig när de kommit hem från bussresan – alla lika måna om att höra hur hon mådde. Ryktet om vad som hänt hade nått dem redan på bussen ner.

– Tänk om jag varit någon annanstans när det hände. Då hade folk kanske trott att jag var berusad och inte hjälpt mig. Det är härligt att ha så goa grannar, ler Siri och tar ett extra tacksamt tag i armen på Hans.

– Va, ska vi kramas nu igen?

Det här är stroke

Orsak: Stroke orsakas av en sjukdom i blodkärlen eller i hjärtat. Den vanligaste orsaken till stroke är åderförkalkning. Vissa patienter drabbas av stroke utan att det går att fastställa någon orsak, denna typ av stroke kallas för kryptogen stroke.

? Symptom: De kommer plötsligt. Det är mycket ovanligt att den som drabbas av en stroke får ont någonstans. De vanligaste symptomen är i stället:

?Förlamning i arm, ben eller ansikte.

?Talsvårigheter.

?Förlust av syn eller känsel.

?Det finns också flera diffusa symptom som exempelvis svårigheter att tolka det man ser, så kallade kognitiva problem.

?Förvåning och förvirring.

? Akut behandling: Om du misstänker att du själv eller någon i din omgivning drabbats av stroke, sök omedelbart vård.

Propplösande behandling, så kallad trombolys, kan hindra att en liten stroke utvecklas till en större.

?Efter en stroke: Alla svenska sjukhus har en stroke-enhet med speciella resurser för dessa patienter. Här får den drabbade och anhöriga hjälp med bland annat övervakning, observation, aktivering och planering direkt efter en stroke.

Kuratorstöd och psykologbehandling kan vara nödvändigt, både för den som drabbats och för familjen runtomkring.

? Riskfaktorer:

? Högt blodtryck

?Rökning

?Diabetes och fetma

? Högt kolesterol

? Hormonpiller

? Snarkning

? Psykosocial stress

? Även ärftlighet och hög ålder kan öka risken för stroke.

? Förebyggande åtgärder: Håll koll på ditt blodtryck eftersom för högt blodtryck ökar risken för stroke. I dag finns många olika typer av mediciner som kan hjälpa till att sänka ett för högt blodtryck.

Att träna regelbundet, hålla vikten, minska ditt saltintag och äta ordentligt med frukt och grönt minskar också risken för stroke.

Källa: Andreas Terént, professor och överläkare vid stroke-enheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala