Hon hade diabetes – utan att veta det

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Hundratusentals svenskar delar Kerstins öde

mår bättre i dag ”Hade jag inte tagit smärtorna i bröstet på allvar kanske jag inte hade funnits här i dag”, säger Kerstin Andersson, 64. För tre år sedan drabbades hon av hjärtinfarkt. På sjukhuset fick hon också veta att hon hade diabetes typ 2. Sjukdomen har fått henne att helt ändra livsstil.

Hundratusentals svenskar lider av diabetes typ 2 utan att veta om det.

– Jag hade inte en

tanke på att jag var sjuk, säger Kerstin Andersson, 64.

Diabetes typ 2 beskrivs av experterna som en välfärdssjukdom. Och sjukdomen har ökat explosionsartat i Sverige. 200 000 svenskar känner inte till att de är drabbade.

Kerstin Andersson, 64, var en av dem. Hon hade känt sig trött en tid, rökte för mycket och var överviktig. En dag på jobbet fick hon svårt att andas och kände ett tryck över bröstet.

Dåliga värden

På sjukhuset berättade läkarna att hon fått en hjärtinfarkt – och att hon dessutom hade diabetes typ 2.

– Jag hade aldrig tänkt tanken att jag kunde ha diabetes, säger Kerstin Andersson.

Hennes blodtryck var högt, kolesterolen och blodsockret likaså.

– Alla värden var kassa. Jag fick mig en tankeställare, att man inte lever för evigt.

Händelsen påverkade hela Kerstin Anderssons liv.

I dag har hon trappat ner på rökningen och ändrat sina matvanor. Hon väljer bort feta såser och äter magrare mat. Hon simmar då och då och längtar efter att börja motionera på riktigt.

Har tappat i vikt

– Jag har gått ner 14 kilo och mår verkligen bättre, säger hon.

Sjukdomen blir allt

vanligare. Trötthet är ett symptom. Övervikt, stress, för lite motion och diabetes i släkten är faktorer som kan utlösa sjukdomen.

– Har man diabetes under en längre tid kan man drabbas av stroke eller hjärt-

infarkt. Om man tittar på de hjärtinfarktspatienter som kommer till sjukhuset har två tredjedelar diabetes eller förstadium till diabetes. Men hälften vet inte om det, säger Claes-Göran Östenson, överläkare på diabeteskliniken på Karolinska sjukhuset.

Sjukdomen är kronisk men går att behandla.

”Mat och motion”

– I första hand behandlar man med mat och motion. Man ska äta på ett klokt sätt och undvika socker. Jag har sett patienter som genom att lägga om kosten och motionera mer har mått betydligt bättre. Om det inte räcker finns behandling med tabletter och även insulinsprutor, säger Östenson.

Så många drabbas

Följ ämnen i artikeln