Sola säkert i sommar

Publicerad 2012-07-03

Aftonbladet Söndag slår hål på solmyterna

Trots att vi vet hur farlig solen är, bränner många sig varje år. Sedan klagar vi på att det svider och att vi får rynkor. Nu är det dags att sluta upp med dumheterna, bli sol-smart och fortsätta njuta av årets härligaste tid.

Solsäsongen är igång på riktigt och vi kastar kläderna i väntan på den snygga brännan. Vi behöver solen, den är vår viktigaste källa till D-vitamin, men under sommarmånaderna tenderar vi att glömma bort det tråkiga faktum att 40 000 svenskar får hudcancer varje år, främst på grund av överdrivet solande.

Tunna kläder, hatt och solbrillor är det bästa skyddet. Och att hålla sig i skuggan när solen skiner som starkast mellan 11 och 15. Känner du igen det? Då vet du säkert också att solkräm ska vara ett komplement till kläder och skugga.

Trots det smörjer vi ofta in oss på morgonen och tror att vi lugnt kan pressa hela dagen – vi har ju varit duktiga och smörjt in oss – och då kan det gå tokigt. Därför behöver vi främst ändra vårt sätt att se på solande, lagom är definitivt bäst, även när det gäller solkräm.

Många av krämerna innehåller kemiska ämnen som är direkt skadliga för vår natur och på sikt även för dig själv.

När vi hoppar i plurret hamnar krämen på helt andra ställen än det var tänkt från början och en liten bebis kan få i sig hormonstörande ämnen via modersmjölken från sin solkrämsfrälsta moder. Huden är vårt största organ och allt som vi smörjer på går in i vårt system.

De kemiska ämnena rekommenderas inte till små barn som har svårare att bryta ner kemikalierna, men även som vuxen kan det vara smart att tänka till. Välj därför solkräm med omsorg. Vi guidar dig till alternativen. 

1. Man blir inte brun i skuggan.

Falskt! Solen reflekteras och nästan hälften studsar tillbaka på dig. Slipp svettas och sola säkert i under ett träd eller parasoll!

2. Man kan inte försola i solarium.

Sant! Solariesolen ger inget skydd mot kommande sol, inget av det nyttiga D-vitaminet vi behöver och är dessutom rejält skadligt. Självklart ger inte brun utan sol-produkter heller något skydd.

3. Man behöver ­bara smörja in sig när man ligger på ­stranden.

Falskt! Det kan tyckas löjligt att ens påpeka detta, men ändå verkar många av oss resonera just så. Se till att vara lika skyddad när du påtar i trädgården, sitter på en uteservering i stan eller på golfrundan.

4. Man kan bränna sig när det är molnigt.

Sant! Lätta moln är som en låg solskyddsfaktor, du kan alltså bli brun eller röd ändå. Låt dig heller inte luras av havsbrisen, du blir lika bränd även när inte solen ”bränner” – särskilt vid öppet hav.

5. Man blir inte brun när man har ­kläder på sig.

Falskt! En vit, tunn t-shirt har en spf på runt 10, men ett par jeans täcker helt. Små barn bör främst täckas med kläder i solen eftersom deras hud är känslig för innehållet i solkrämerna. Det säger en del om att du också kanske borde satsa på en tunn skjorta eller klänning – även i solstolen.

6. Man blir bara brun mitt på ­dagen.

Falskt! Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15, men det är snarare då du ska undvika solen. Att sola tidigt eller sent ger en snällare (och snyggare!) bränna och du slipper trängas på stranden.

7. Man behöver inte solkräm när man redan är brun.

Falskt! Visst, huden blir bättre på att bilda melanin ju brunare den blir och du kanske kan byta till en lägre solskyddsfaktor, men annars innebär den bruna färgen bara att du inte ser lika tydligt när du bränner dig.

8. Om man blir röd ska man sluta sola.

Sant! Det kan ta en hel dag innan huden blir som rödast – sök skugga långt innan det svider.

Nyhetsflödet |
Aftonbladet