Så vet du om du är immun

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-23

30 procent av befolkningen går säkra från vinterkräksjukan

Kaskadspyor, huvudvärk och total utmattning.

Kräksjukan har slagit till rejält i Sverige – men 30 procent av svenskarna är immuna.

Så här vet du om du är en av dem.

De som någon gång drabbats av vinterkräksjukan brukar beskriva sjukdomen som en nära-döden- upplevelse. Från att ha varit fullt frisk blir man på några minuter helt däckad med kräkningar, feber och värk i hela kroppen.

Sjukdomen brukar vara över på några timmar, men skräcken för att drabbas igen lever kvar.

Och faktum är att de som en gång drabbats av vinterkräksjukan får med all sannolikhet sjukdomen igen.

– Ungefär 70 procent av befolkningen är mottagliga för viruset och kan, trots att de haft sjukdomen flera gånger, inte bli immuna. Men de övriga 30 procenten är helt immuna och drabbas aldrig, säger Annika Linde statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Muterat virus

Forskning har visat att de som är immuna har en mutation i en gen som kallas Fut2. Men om det är den mutationen som gör att vissa klarar sig från att bli sjuka är inte helt klarlagt.

– Det finns tyvärr inga enkla tester som kan visa om man är immun eller inte, säger Annika Linde.

Hur vet man då att man ingår i den lyckliga grupp som aldrig drabbas?

– Har du aldrig haft sjukdomen när du når vuxen ålder kan du nog känna dig säker, säger Annika Linde.

På södra halvklotet har en aggressivare muterad variant av viruset som orsakar vinterkräksjukan, noroviruset, upptäckts. Den har även drabbat människor som man tidigare trodde var immuna.

Enligt Smittskyddsinstitutet finns ett fåtal fall av det muterade viruset rapporterade i Sverige. Men Annika Linde säger att det inte finns några tecken på att det blir någon större spridning av det i Sverige.

Handsprit hjälper inte

För de 70 procent som plågas av viruset finns det inte mycket man kan göra för att skydda sig. Den handsprit vi så flitigt har tvättat bort svininfluensan med biter inte på noroviruset.

– Många virus omges av ett ytterhölje som behövs för att viruset ska kunna överleva, handspriten förstör detta hölje. Men noroviruset har inget ytterhölje, så det finns inget handspriten kan förstöra, säger Annika Linde.

Den enda räddningen är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Och undvika människor som man vet är smittade.

Undvik ostron

Man kan också undvika vissa matvaror som viruset gillar. Exempelvis djupfrysta importerade hallon och ostron.

Blir man väl sjuk kan bara vila ut sjukdomen.

– Det finns inget vaccin eller annat botemedel, men det är viktigt att dricka mycket så att man inte blir helt uttorkad, säger Annika Linde.

Säsongens vinterkräksjuka ser ut att bli något värre än vanligt. Kurvan på antalet smittade har den senaste veckan pekat rakt uppåt.

Värst drabbat i Sverige just nu är Skåne. På Hässleholms sjukhus har man tvingats begränsa besöken för att hålla smittan nere.