Ät som en gourmet- kung och gå ner i vikt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-02

gourmetmat. Oxfilé och ett glas rött. ­Kanske en god ostbricka till dessert? Det behöver inte vara tråkigt att gå ner i vikt.

Funkar det med lyxig lax, lufttorkad skinka och fylld kycklingfilé när man vill gå ner? Absolut!

— Man behöver verkligen inte späka sig, säger GI-gurun Ola Lauritzson.

Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson på omslaget till sin nya bok.

Gourmetmat brukar inte vara en av ingredienserna i kampen mot överflödiga kilon, men i nya kokboken – GI Gourmet (ICA bokförlag) – har kostrådgivarna Ola Lauritzson och ­Ulrika Davidsson samlat recept rätter som är både lyxiga och nyttiga.

– Folk som vill gå ner i vikt brukar prata om hur lite de ska äta. Huvudpoängen med den här boken är att visa att det inte behöver vara motsägelsefullt att äta gott och samtidigt gå ner i vikt, säger Ola Lauritzson.

Han menar att rätt tillagade bildar oxfilé, lax, majskyckling och musslor rena hälsokuren. Nyckeln till framgång stavas rena råvaror och som boktiteln avslöjar handlar det om GI – att minimera snabba kolhydrater och sträva efter en så jämn blodsockerkurva som möjligt.

– Men det är inga konstigheter. Mycket av det vi i dag kallar lyx- eller gourmetmat är bra mat. Man behöver inte späka sig för att äta hälsosamt.

Enligt Ola Lauritzson behöver man inte göra avkall på särskilt mycket. Även om maten man stoppar i sig är nyttig finns det såklart alltid en mängdaspekt, att man inte bör äta för stora ­portioner.

Sockerrika desserter, potatisgratäng och potatiskroketter är också tabu, men det är fritt fram för chokladfondant, ­citronpanacotta och romstänkt moccamousse. Och ett glas rödtjut till middagen.

– Alkohol behöver inte vara farligt i rätt mängd och form. Torrt vin är till exempel mycket bättre än öl och söta likörer, men man ska komma ihåg att all alkohol bromsar fettförbränningen. Mitt råd är att nöja sig med ett eller ett par glas vin av bra kvalité.