Allergivaccin kan ge biverkningar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-22

Patienter drabbades av nässelfeber och astma

MALMÖ

Under våren har det så kallade allergivaccinet Alutard timotej framkallat starka biverkningar hos ett oväntat stort antal patienter i både Sverige och Danmark.

I ett brev från tillverkaren uppmanas nu allergiläkare i hela Norden att använda mindre doser.

Kjeld Andersen, vd i ALK Sverige som säljer preparatet på den svenska marknaden, talar om en time-out.

-Vi tar situationen på allvar och för en dialog med både läkarna och Läkemedelsverket. Min förhoppning är att vi relativt snart ska komma fram till orsaken, säger han till TT.

Företagets danska gren fick på kort tid rapporter om starka allergiska motreaktioner, så kallad anafylaktisk chock, hos sex patienter. I samtliga fall fick de drabbade omedelbar behandling med adrenalin och klarade sig utan men, skriver den danska upplagan av Dagens Medicin.

Astmaliknande symptom

I Danmark uppmärksammades också oväntat mycket biverkningar under senvåren, bland annat nässelfeber och astmaliknande symptom. Sammantaget har detta lett till en rekommendation i hela Norden om att tills vidare gå ner till en tiondel av den normala dosstyrkan.

Även i Sverige har ett oväntat stort antal biverkningar rapporterats på kort tid, uppger Ann Christin Lindgren vid Läkemedelsverket för TT.

Det är välkänt att allergibehandlingen i vissa fall kan framkalla allergiska reaktioner, framhåller Lindgren. Men anhopningen av fall på kort tid är anmärkningsvärd, tycker hon.

– Då undrar man om det finns något annat i det också som gör att patienterna reagerar.

Egentligen inget vaccin

Man brukar tala om allergivaccin, men behandlingen är ingen vaccination i medicinsk bemärkelse. Den varar under tre år och går ut på att patienten under hela året i små doser ska utsättas för det som framkallar allergin, i det här fallet timotejpollen.

Att nu samtliga patienter tills vidare går ner i dosstyrka ska inte innebära några medicinska problem, enligt Kjeld Andersen. Så har man sedan tidigare gjort med exempelvis förkylda patienter, för att senare gå upp i dosstyrka när patienterna tillfrisknat.

Det är svårt att spekulera i varför så många fall av biverkningar rapporterats på kort tid i både Sverige och Danmark, tycker Kjeld Andersen. Preparatet har använts här sedan början av 90-talet.

Cecilia Klintö/TT

Följ ämnen i artikeln