Studie: bönor och soja förhindrar lungcancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-03

Mat från växtriket som bönor och soja, tycks kunna minska risken för lungcancer, enligt en ny studie.

Resultaten antyder att risken för cancer kan minska med så mycket som 46 procent.

Det är forskare på Anderson Cancer Center vid University of Texas som gjort studien, vars resultat presenteras i Journal of the American Medical Association. Forskarna har jämfört kostvanor mellan 1 674 lungcancerpatienter och 1 735 friska personer i samma ålderskategorier. Resultaten visar på att de som ätit mycket bönor och sojaprodukter hade större chans att klara sig från lungcancer, vilket forskarna tror beror på växternas innehåll av östrogen-liknande så kallade fytoöstrogener.

Fytoöstrogenerna anses påverka de receptorer i kroppen som reglerar cancer.

Resultaten går i linje med vad andra forskare upptäckt om vissa befolkningar i Asien som konsumerar stora mängder av fytoöstrogener, och som har lägre förekomst av lungcancer än andra.

En forskare som brittiska BBC talat med med anledning av studien, Dr Kat Arney, poängterar att nio av tio lungcancerfall och 25 procent av alla dödsfall relaterade till cancer beror på rökning.

Robert Triches

Följ ämnen i artikeln