”Västvärlden måste prata med Hamas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Jag vet att det inte är en populär sanning.

Men någon gång måste västvärlden börja prata med terroriststämplade Hamas.

Den militära vägen fungerar inte. Den här gången heller.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

När jag i juni 2006 träffade Hamas talesman Ghazi Hamad var han nyinflyttad i ett flott tjänsterum i den numera sönderbombade regeringsbyggnaden i Gaza stad. Utbildad i USA samtalade han på perfekt engelska och gav ett osedvanligt öppet intryck. En av de moderata inom Hamas ledarskap som kunde tänka sig fred med Israel i utbyte mot en palestinsk stat.

Hamas hade precis vunnit de första demokratiska palestinska valen.

Omvärlden som först uppmuntrat palestinierna till fria val smällde nu ner pekpinnen med full kraft. Palestinierna bestraffades för att de valde fel. Gaza utsattes för blockad. Statstjänstemän fick inga löner. Hamas fick åka till Iran och tigga pengar.

Ingen regering i väst ville prata med Hamad eller Hamas. I dag är han degraderad. Vägran att tala med Hamas "dödade" de moderata.

Samma misstag görs om i dag.

Intensiva försök pågår för att få till en vapenvila. Märkligt nog utan att samtala med den ena av de stridande parterna. Tanken är att Hamas ska ställas inför fullbordat faktum.

Känns inte som rätt taktik om målet är att få stopp på raketbeskjutningen av södra Israel. Det blir lugnt ett tag men sedan är det inget som hindrar Hamas från att börja skicka iväg sin dödsbringande last igen.

Till och med experter i Israel erkänner att det krävs en uppgörelse med Hamas. Jag ringer Gidi Grinstein, chef för den oberoende tankesmedjan Reut Institute i Tel Aviv.

Med Hamas moderata gren skulle det gå att få till stånd en långsiktig vapenvila, säger han. När dammet lagt sig i Gaza får vi se vilken fraktion som kommer ut starkast.

I dag är det inte lätt att samtala. Hamas ledarskap har tvingats gå under jorden för att undvika att bli dödade.

Israeliska uppgifter gör gällande att ledarna gömmer sig i en bunker under Shifa-sjukhuset i Gaza stad. En av få platser Israel aldrig skulle våga bomba. De påstås vara utklädda till läkare.

Kanske sant. Kanske israelisk propaganda.

Hamas är älskad av ingen – utom palestinierna.

Den militanta islamistiska organisationen som bildades 1987 - delvis med israelisk uppmuntran - ägnar sig åt så mycket mer än terror mot Israel. De delar ut mat till fattiga, ordnar bostäder åt hemlösa, bygger skolor och sjukhus.

Att förhandla med en rörelse som har Israels utplåning i sina stadgar är varken lätt eller självklart. Men enda chansen till en varaktig fred är en politisk uppgörelse. Den kan bara komma till stånd genom samtal. Den militära vägen är testad - dags att pröva något nytt.

En gång i tiden var palestinska PLO terrorstämplade. Ingen ville prata med dem. När samtal inleddes ledde till det första fredsavtalet mellan Israel och palestinierna.

Hög tid för en repris.

Nyckelpersoner inom Hamas:

Sheikh Ahmed Yassin, Hamas grundare och andlige ledare. Lönnmördades av Israel med en missil 2004.

Ismail Haniya, Hamas förste demokratiskt valde premiärminister i Gaza. Anses tillhöra de moderata. Har inte synts till sedan krigets första dag. Gillar fotboll.

Mahmoud Zahar, Hamas utrikesminister. Barnläkare till yrket. Tillhör den hårda falangen. Framträdde på en video några dagar efter krigsutbrottet. Två av hans söner har dödats av Israel.

Khaled Mashaal, exilledare i Damaskus. Israels säkerhetstjänst försökte mörda honom med gift 1997. Har en mäktig ideologisk roll.

Mohammed Deif, ledare för Hamas militära gren, Izzadin al-Qassam brigaderna. Visar sig mycket sällan. Står högst upp på Israels dödslista. Troligen delvis invalidiserad efter ett av Israels mordförsök.

Ghazi Hamad, USA-utbildad, numera avpolleterad talesman. Han var för moderat.

Nizar Rayan, professor och Hamasledare som dödades i ett israeliskt flyganfall i början av kriget tillsammans med sina fyra fruar.