Att äta bär varje dag kan minska risken att dö i hjärtsjukdomar

Att äta jordgubbar eller andra bär varje dag kan minska risken att dö i hjärtsjukdomar.
Att äta jordgubbar eller andra bär varje dag kan minska risken att dö i hjärtsjukdomar.

Sommaren är högsäsong för alla bärälskare.
Och nu kommer glada nyheter för alla bärälskare.
En ny studie visar nämligen att det kan vara smart att äta bär varje dag – åtminstone om du vill minska risken att dö i en hjärtsjukdom.

Gillar du jordgubbar, blåbär och hallon? Då kan det vara smart att lägga till lite mer av dessa bär i din dagliga kost. En ny studie från University of East Anglia visar nämligen att ett dagligt intag av en handfull bär kan minska risken att dö i en hjärtsjukdom med 40 procent, det skriver Daily mail.

Färgämnet

Hemligheten till varför just bär är bra, om man vill minska risken för hjärtsjukdom, är antocyanin det färgämne som finns i växters cellsaft. Antocyaniner är en grupp av flavonoider, en viss typ av antioxidanter, som det finns mycket av i till exempel bär och frukter.

Forskarna i studien kom fram till att det fanns tillräckligt mycket antocyanin i jordgubbar, blåbär och hallon så att bara en till två portioner dagligen kunde minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar.

Anledningen till att antioxidanten hjälper till att minska risken beror på att den förbättrar artärstyvheten, sänker blodtrycket och minskar inflammationer i kroppen, något forskarna konstaterat efter att de analyserat 25 olika studier.

I dagsläget kan man, enligt forskarna, koppla hela 16 procent av alla dödsfall i hjärtsjukdom i Storbritannien till ett bristfälligt intag av frukt.

Mer studier behövs

Enligt studien, som publicerats i tidskriften, Molecular Aspects of Medicine, så var effekten av bären störst bland yngre personer.

Forskarna berättar att det znu behövs mer studier på området för att avgöra hur antocyanin påverkar kroppen. Något de tror är kopplat till att antioxidanterna förändrar bakteriefloran i magen.

Publisert:

LÄS VIDARE