Snart slipper diabetikerna sina sprutor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-10

Ny svensk metod: donerade celler producerar insulin

Tusentals svenskar kan botas från sin diabetes.

En ny svensk metod har visat revolutionerande resultat.

Redan i vår hoppas forskarlaget inleda de första försöken med diabetespatienter.

REVOLUTIONERANDE RESULTAT De svenska forskarna har med hjälp av transplantationer fått patientens egen lever att börja producera insulin. Två av de sex svenskar som har fått prova metoden har kunnat kasta sina insulinsprutor.

- Vi har kommit en del av sanningen på spåren. Det känns väldigt roligt, säger Olle Korsgren, professor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fäster sig i levern

Lösningen är transplanterade cellöar. Öarna, som tas från donerade bukspottkörtlar, fäster sig i levern och börjar tillverka insulin. Cellerna känner av kroppens behov av insulin och reglerar flödet efter det, skriver Svenska Dagbladet.

Ojämna resultat

Sex svenskar har redan provat behandlingsmetoden. Två av dem har kunnat kasta sina insulinsprutor. De andra behöver betydligt mindre doser än tidigare. Metoden har använts tidigare i försök att bota typ-1-diabetiker, men resultaten har varit ojämna. Bara tio procent av cellerna har överlevt och börjat producera insulin.

Det har krävts flera donatorer och upprepade behandlingar.

Fram till nu.

Det svenska forskarlaget med Olle Korsgren, Bo Nilsson och doktoranden Lisa Moberg har utvecklat metoden och har lyckats få 70-80 procent av cellerna att överleva.

Försök i vår

- Vi har förbehandlat cellöarna innan de transplanterats och sett en avsevärd förbättring. Nu hoppas vi att det ska räcka med en donator för att bota en patient, säger Olle Korsgren.

Om Läkemedelsverket och etiska rådet ger klartecken kan de första försöken med svårt sjuka diabetespatienter påbörjas redan i vår.

Och metoden kan tas i bruk inom några år.

Hjälpa 5 000 per år

- Vi kan hjälpa cirka 5 000 patienter med en ö-transplantation. Begränsningen är att det bara finns ett fåtal donatorer i Sverige, säger Olle Korsgren.

Ett samarbete har inletts mellan alla transplantationskliniker i Norden.

Fatima Johansson

Följ ämnen i artikeln