Från tråkmåns till lustigkurre!

Publicerad 2015-03-03

Vad är det som är så roligt egentligen? Allt.

Humor är inte en egenskap man har eller inte. Den går att träna upp som vilket sinne som helst.

Vad det är för vits? Ett skojigare liv såklart! Inget skämt.

Sneglar du med lite avund på den där roliga tjejen på festen, hon som får alla att skratta? Eller killen på jobbet som lyckas få vilken tråkig vardagsuppgift som helst att bli ett skämt?

Att vara rolig är inte bara för vissa utvalda. Din humor går att träna upp. Spana in våra tips och det är du som kommer att vara festens medelpunkt nästa gång, eller den som får den där trista kassörskan att dra munnen, eller den som avvärjer familjekaoset med en ordvits.

– Skämt är ju att något sägs eller görs på ett nytt och oväntat sätt. Att skämta är som att kittla hjärnan. Dopamin och endorfiner – kroppens må bra-hormoner –  frigörs och hjärnan stimuleras och piggnar till, säger Anne Grefberg, leg. psykolog som särskilt jobbar med vad som gör oss glada, nöjda och entusiastiska över livet.

Anne Grefberg poängterar också skojandets och skrattets betydelse för vår känsla av samhörighet med andra. Har vi roligt tillsammans på jobbet, i familjen eller med en främling i mataffären får vi en starkare känsla av att höra till och det får oss i sin tur att må bra. Vi ska inte heller glömma själva skrattets positiva inverkan på både kroppen och själen. Ett rejält skrattanfall kan vara lika effektivt för hjärtat som en joggingtur, och de positiva effekterna på vårt humör håller i sig i timmar.

Johanna Wagrell är konsultchefen som bestämde sig för att ha en parallell karriär som komiker och skådespelare.

– Att vara rolig handlar mycket om självkänsla. När jag var barn visste jag att jag var rolig, men

i tonåren kom tvivlen och jag trodde inte just nånting om mig själv. Det är först nu som vuxen som jag börjat ta det här med humor på allvar igen. Jag har alltid sett det som en stor komplimang att få höra att jag är rolig. Att skämta är lite som att ha ett fint nagellack – det är något extra i vardagen, något som gör en glad.

Vässa skämten med komikern Johanna Wagrell!

Utgå alltid från dig själv. Har du klantat till det i vardagen? Ha distans till dig själv och gör en rolig anekdot av det. Ha ett lager med roliga berättelser som du kan dra i olika sammanhang men se till att den passar in i sammanhanget, annars kan det bli en ofrivillig ”Har du hört den förut”-stämning.

Gå en improvisationskurs! Där får du fart på fantasin och kreativiteten.

Har du en ordvits så sitt inte och håll på den! Kör på!

Hitta ditt eget sätt att vara rolig på. Alla har ju olika sorters humor. Har du sarkastisk humor – använd den (men se upp så att du inte blir gnällig!).

Ta inte så allvarligt på din vardag. Det är helt okej att bli arg. Men garva sen åt att du blev förbannad. Håll inte på och sura.

Omge dig med humor. Vissa gillar sitcoms, andra stand up. Bli inspirerad!

Humor är ju som all annan kommunikation – stäm av att du har folk med dig. Skämta inte på andras bekostnad.

Det är inte farligt om någon inte garvar. Det är såklart en liten törn för självförtroendet men det får inga konsekvenser. Men för allt i världen – dra inte skämtet en gång till och försök absolut inte att förklara det!

Var bjussig mot andra när de skämtar. Uppmuntra varandra i skämtandet och döm inte någon annans humor.

Gå en kurs i stand up! Lär dig skriva skämt och hålla tal. Det är väldigt tillåtande stämning på kurserna och ingenting att vara rädd för.

Skäms aldrig för din humor! Alla har nån form av humor, den kanske bara är lite udda.

Viktoria Hansén

Följ ämnen i artikeln