Farligt att träna gravid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-04

En timmes träning per dag kan vara livshotande

Forskare varnar gravida kvinnor för att träna för mycket. De löper stor risk att drabbas av havandeskapsförgiftning.

Mer än en timmes träning per dag kan försätta blivande mammor i ett livshotande tillstånd.

Efter en nyligen gjord undersökning, genomförd av norska och danska forskare, framkommer det att kvinnor som tränar under sin graviditet utsätter sig för risken att drabbas av havandeskapsförgiftning, även kallat preeklampsi. Det är en kärlsjukdom som höjer blodtrycket och i värsta fall leder till krampanfall med livshotande konsekvenser som hjärtsvikt, koma, njurskador och hjärnblödning.

Farligt samband

Sjukdomen rapporteras påverka en av 14 graviditeter och dödar 1000 spädbarn och tio blivande mödrar varje år.

Tidigare har blivande mammor rekommenderats att träna minst en halvtimme varje dag. Nu varnar forskarna att det finns en direkt koppling mellan träning och preeklampsi. I en studie med 85 000 deltagande kvinnor, visade det sig att över en timmes joggning i veckan ökar risken med 50 procent. Kvinnor som tränar mellan 4,5 och sju timmar i veckan löper 65 procent större risk att drabbas och kvinnor som tränar mer än sju timmar i veckan löper 78 procent större risk. Detta innebär att mer än tre av tio kvinnor som tränar mycket kan utveckla en svår havandeskapförgiftning.

Studien är publicerad i British Journal of Obstetrics and Gynaecology och baseras på insamlad medicinsk information från 1996 – 2002.

Oväntat forskningsresultat

Charlotta Grunewald, gynekolog och överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm, har tidigare aldrig hört om att träning kan ge upphov till havandeskapsförgiftning.

– Det här är helt oväntat och jag har aldrig tidigare hört om ett samband mellan preeklampsi och träning. Gravida kvinnor har tidigare uppmuntrats till träning så länge de är friska och mår bra. Men jag har inte sett denna nya studie så jag kan inte bedöma sanningshalten i det, säger hon.

Läkaren Sjurdur Olsen, från Statens Serum Institut i Köpenhamn, var med och publicerade rapporten.

– Ytterligare forskning är nödvändigt i ämnet. Fram till det har gjorts, förblir rekommendationer på området oförändrade, säger han till Daily Mail.

Följ ämnen i artikeln